Volledig scherm
In Uddel en Urk is de vaccinatiegraad een stuk lager dan gemiddeld in Nederland. © Koen van Weel/ANP

Vraag bij het nieuws: waarom vaccineren sommige christenen niet?

De gemeenteraad van Apeldoorn maakt zich grote zorgen over het kerkdorp Uddel, waar slechts één op de drie kinderen zich laat inenten tegen infectieziekten. Op het sterk christelijke Urk, met eveneens een lage vaccinatiegraad, brak deze week de mazelen uit. Waarom vaccineren sommige christenen zich niet?

Waarom vaccineren sommige christenen niet? 
De keuze om niet te vaccineren hangt soms samen met het christelijk geloof. Hoogleraar systematische theologie Arnold Huijgen van de Theologische Universiteit Apeldoorn denkt niet dat de keuze om wel of niet te vaccineren op één enkele bijbeltekst is gebaseerd. ,,Er zijn meerdere teksten die bij vaccineren gebruikt kunnen worden. De tekst die als belangrijkste reden voor niet vaccineren wordt gezien, is een belijdend geschrift uit de zestiende eeuw: ‘Zondag 10’ van de Heidelbergse Catechismus. Daar staat in dat alle dingen uit Gods hand aan ons toekomen, dus ook gezondheid en ziekte. Dat is hoe sommige mensen het althans uitleggen. Het bezwaar wat erbij gemaakt wordt is dus: als God wil dat jij ziek wordt, dan moet je dat niet proberen te voorkomen met vaccinatie, dan zit je beheersingsdrang in de weg van Gods wil.’’ De passage uit de Heidelbergse Catechismus is volgens Huijgen met afstand dat belangrijkste als het gaat om niet vaccineren. ,,Het is een belijdend geschrift, dat al honderden jaren de grondslag vormt voor de Nederlandse gereformeerde kerk.’’

Quote

Als je de passage uit de Heidelberg­se Catechis­mus heel letterlijk neemt mag je bijvoor­beeld ook geen autogordel dragen.

Arnold Huijgen, Theologische Universiteit Apeldoorn

Waarom doet de meerderheid van de christenen toch wél aan vaccineren?
,,Het gaat er uiteindelijk om hoe je als christen de tekst uitlegt. Degenen die niet vaccineren hebben het gevoel dat er niet moet worden ingegrepen in een lichaam dat door God gemaakt is met een vaccinatie die het lichaam ‘ziek’ maakt. Maar de Bijbel benadrukt intussen ook heel erg dat we allemaal eigen verantwoordelijkheid dragen. Als je de passage uit de Heidelbergse Catechismus zo uitlegt dat je geen voorzorgsmaatregelen mag nemen, zou je bijvoorbeeld ook geen autogordel gebruiken. 

Hoe zit het met andere religies?
Het vaccineren is een behoorlijk westers verschijnsel, vandaar dat de discussie in ons land veel speelt. Het is uiteindelijk een heel kleine minderheid die niet aan vaccinaties doet. Deze groep krimpt ook. Een vergelijking met andere religies durf ik niet te maken. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn