Volledig scherm
PREMIUM
Vooral in regio's waar een beregeningsverbod met oppervlaktewater is ingesteld, wordt steeds intensiever beroep gedaan op het grondwater. © GinoPress B.V.

Vraag naar grondwater stijgt in Oost-Nederland

Nu het aanhoudend droog is, groeit de vraag naar grondwater. Waterschappen in deze regio zien het aantal meldingen voor het oppompen van grondwater stijgen. 

Vooral in regio's waar een beregeningsverbod met oppervlaktewater is ingesteld, wordt steeds intensiever beroep gedaan op het grondwater. ,,Logisch’’, zegt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. ,,Het is de enige bron die de boeren in deze gebieden nog kunnen aanwenden om hun akkers nat te houden.’’ Rijn en IJssel kan de stijgende vraag niet met cijfers onderbouwen. ,,Maar de trend zien we wel.’’ 

Cijfers

Waterschap Vechtstromen, waar delen van Salland en het Vechtdal onder vallen, heeft de cijfers wel paraat. ,,We hebben nu al 65 meldingen gehad voor het oppompen van grondwater’’, zegt woordvoerder Rob Spit. ,,Vorig jaar waren dat er 38, het jaar ervoor 29 en in de jaren daarvoor nog geen tien op jaarbasis.’’ 

  1. Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?
    PREMIUM

    Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

    Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking poging tot doodslag?

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn