Bussen kruisen nu het fietspad bij de halte aan het Marktplein. Daar moet een logischer oplossing voor komen.
Volledig scherm
Bussen kruisen nu het fietspad bij de halte aan het Marktplein. Daar moet een logischer oplossing voor komen. © Maarten Sprangh

Vrachtwagen-vrij terras op groener Marktplein Apeldoorn

Het nieuwe Marktplein in Apeldoorn wordt vermoedelijk groener dan in het ontwerp dat de inwoners hebben gekozen. En de verkeersveiligheid rond de bushalte langs de Stationsstraat verbetert. Zo worden de komende tijd meer kleine aanpassingen onderzocht.

Het Marktplein krijgt volgend jaar een nieuwe inrichting. Van een saaie, onherbergzame steenwoestijn moet het een plek worden die ook sfeervol en uitnodigend is op de dagen dat er geen markt of evenement is. Het ontwerp daarvoor is afgelopen december via een publieksverkiezing gekozen. In het winnende plan, van bureau West 8, trekt een houten markthal de aandacht. Het plein zelf krijgt nieuwe bestrating met daarin vlakken in een iets andere tint. Dat moet het plein optisch kleiner maken.

Onhandig

Het ontwerpbureau gaat nu samen met de gemeente het ontwerp uitwerken. Daarbij worden de suggesties betrokken die mensen tijdens het stemmen konden meegeven. Daarnaast hebben directbetrokkenen, zoals ondernemers en omwonenden, afgelopen week aangegeven waar zij graag extra aandacht voor zien. Dat heeft vooral heel praktische punten opgeleverd. Bijvoorbeeld rond de bushalte die aan de rand van het plein ligt, langs de Stationsstraat. Daar is de constructie nu merkwaardig: bussen kruisen er een fietspad. Zowel als ze bij de halte gaan stoppen, als wanneer ze wegrijden. Onnodig onveilig en onhandig, en dus is de bedoeling dat er een andere situatie komt als de boel toch op de schop gaat. Het fietspad zou bijvoorbeeld achter de halte langs kunnen lopen.

Boompje

Toch nog een schommel

In de verkiezing voor een nieuw Marktplein ging West 8 vorig jaar de strijd aan met drie andere ontwerpbureaus. Het winnende Rotterdamse kantoor neemt opvallend genoeg een idee over van die concurrentie. De drie andere bureaus hadden alle een schommel ingetekend, zo ontdekten ze ook tot hun eigen lol tijdens de presentatie van de plannen. West 8 bekijkt nu of zoiets aan de markthal kan komen te hangen. Dat doet ook recht aan de verkiezingsuitslag, is het idee: B + B, het kantoor dat tweede werd, eindigde in de verkiezing vlak achter West 8. Over het overnemen van het schommel-odee wordt contact met B + B. Wel zo chic, zegt gemeentelijk projectleider Arno klein Goldewijk.

West 8 zelf gaat op zoek naar mogelijkheden om meer groen op het plein te krijgen, dan in de eigen huidige plannen is opgenomen. Dat maakt het plein ,,zachter’’, zegt Martin Biewenga van West 8. Het bureau wil daarover in overleg met de markthandelaren. De hoeveelheid beschikbare ruimte is voor die groep een belangrijk punt. ,,Als ze groen bedoelen dat tegen de pilaren van het stadhuis komt, is het helemaal prima’’, reageert José Bonenberg, zegsvrouw van de Apeldoornse markt. ,,En een extra boompje is ook heel leuk - maar niet midden op het plein.’’ Bonenberg stelt ,,het volste vertrouwen’’ te hebben dat de markt de ruimte houdt die is toegezegd. De gemeente juicht het toe als er meer groen komt.

Terrasjes

Een aandachtspunt is de bevoorrading van winkels. Met name de grote vrachtwagen die Albert Heijn aan de Deventerstraat bedient, staat 's avonds nogal eens te prominent op het plein, vinden sommige ondernemers aan de rand van het plein. Dat gaat niet helpen om terrasjes gevuld te krijgen, zoals de bedoeling is. Want een ronkende vrachtwagen draagt voor de meeste mensen nou eenmaal niet echt bij aan gezelligheid. De gemeente gaat daarom in overleg met de supermarktketen om duidelijker afspraken te maken over de bevoorrading.

Gewicht

De ideeën worden nu uitgewerkt; in augustus begint het opstellen van een definitief ontwerp waar de uitvoering straks op gebaseerd is. De grootste technische uitdaging is het goed plaatsen van de markthal. Die wordt van eikenhout en krijgt een fors gewicht. De poten van 6 à 7 meter hoog moeten daarom precies komen te rusten op de pilaren van de parkeergarage onder het plein.

De herinrichting gaat in maart volgend jaar van start. De bedoeling is de boel in elk geval begaanbaar te hebben voor de feestdagen - en bijbehorende winkelmomenten - aan het eind van het jaar.

Dit is de schets die in december werd gekozen als beste inrichting van het Marktplein. De hoop is nu er nog wat extra groen aan toe te voegen.
Volledig scherm
Dit is de schets die in december werd gekozen als beste inrichting van het Marktplein. De hoop is nu er nog wat extra groen aan toe te voegen. © West 8 Urban Design

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn