Vuurwerkvrije zones alsnog twijfelachtig in Apeldoorn

VIDEOWorden kinderboerderij De Maten en Gelre Ziekenhuis komende jaarwisseling de eerste vuurwerkvrije zones van Apeldoorn? Het is maar de vraag of zulke zones dit jaar überhaupt worden ingevoerd. De politieke partijen zien nog zoveel beren op de weg dat een besluit daarover twijfelachtig is.

Dat bleek gisteravond tijdens de politieke markt, waar de raad ‘in dialoog’ ging met partijen uit de samenleving. Massaal hadden de politieke partijen er eerder op aangedrongen dat burgemeester en wethouders het instellen van vuurwerkvrije zones nog dit jaar mogelijk maakt. Dat gaat gebeuren, beloofden die, door de algemene plaatselijke verordening aan te passen.

Raad twijfelt ineens

Of ook de volgende stap wordt gezet is echter allesbehalve duidelijk. Diverse partijen zijn aan het twijfelen geslagen. Weliswaar wees een gemeentelijke enquête eerder uit dat een meerderheid van de bevolking zulke zones wil, maar dat heeft behoorlijke implicaties, beseft de raad nu.

Vuurwerkvrije zone in Haarlem. Of er ook een komt in Apeldoorn is onduidelijk.
Volledig scherm
Vuurwerkvrije zone in Haarlem. Of er ook een komt in Apeldoorn is onduidelijk. © ANP

Wie regelt het ‘handhaven’?

Politiechef Henk Lindt wees daar tijdens de 'dialoog’ fijntjes op. Als de gemeente zulke zones instelt, moet ook worden geregeld dat er wordt 'gehandhaafd’.  Als iemand binnen de vuurwerkvrije gebieden tijdens de jaarwisseling toch vuurwerk afsteekt, moet daar wel tegen opgetreden worden, met andere woorden.  Maar de politie kan niet zo maar een ‘blik mensen opentrekken’ om dat te doen. Er wordt nu bewust voor gekozen om tussen Kerstmis en de jaarwisseling op te treden tegen uitwassen, aldus Lindt, al sinds 2007 wordt op gedragsverandering ingezet. ,,Wij moeten prioriteiten stellen en ik kan niet garanderen dat wij overal zijn.’’

Jongerenwerkers

Als de gemeente vuurwerkvrije zones instelt, met andere woorden, dan zal ze zelf  moeten zorgen voor ‘handhavers’. De politiechef noemde het voorbeeld van Hilversum, waar gemeentelijke handhavers en jongerenwerkers worden ingezet en ook de betreffende buurten een rol krijgen. 

,,Het is te kort door de bocht om vuurwerk van overlastprobleem te veranderen in een handhavingsprobleem’’, aldus Lindt. ,,En daarbuiten nog: er zal ook moeten worden nagedacht over hoe dit kenbaar wordt gemaakt. Door het plaatsen van borden bijvoorbeeld en een publiekscampagne.’’

Te complex

Is het nog steeds een uitgemaakte zaak dat de raad al dit jaar ‘iets’ met vuurwerk gaat doen? Weinig raadsleden durfden daar hun vingers gisteravond nog aan te branden. De Partij voor de Dieren, als fervent tegenstander van vuurwerk, hoopt dat er dit jaar een paar vuurwerkvrije zones komen en dat Apeldoorn uiteindelijk helemaal vuurwerkvrij wordt. Maar als hij naar zijn collega's kijkt betwijfelt raadslid Arjan Groters hij of het van dat eerste nu al komt. Ook Hessel Dooper van het CDA ziet geen eensgezindheid meer. Maarten van Vierssen (D66), die de bijeenkomst voorzat, vindt het zo complex dat hij geen voorspelling durft te doen.

Op 10 oktober gaat de gemeenteraad in debat over het vuurwerk. Dan wordt pas duidelijk of vuurwerkmaatregelen dit jaar alsnog haalbaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn