Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Petra van Laarhoven

Waarom blijven ooievaars in de winter in Nederland?

vraag van de dagWaarom blijven ooievaars hangen in Nederland? Op die vraag wil de stichting STORK (Stichting Ooievaars Research & Knowhow) antwoord. Pieter van Vollenhoven, die samen met prinses Margriet aan de rand van Apeldoorn woont, roept mensen op om dit weekend ooievaars te gaan tellen. 

‘Dierbare natuurliefhebbers, het is weer zover! We gaan verblijfplaatsen van de ooievaars in kaart brengen, vaststellen hoeveel overwinteraars er in ons land zijn en zo veel mogelijk ringnummers aflezen’, laat Van Vollenhoven weten op de website van stichting STORK. ‘En kijkt u ook nog even naar mijn zwarte ooievaar? Die heb ik voor het laatst in 2010 gezien op de Soerense hei bij Apeldoorn.’

Ooievaars zijn eigenlijk trekvogels, die in de winter de kou verruilen voor warmere plaatsen. Omdat dat de laatste jaren minder het geval blijkt, organiseert de stichting STORK zaterdag en zondag een wintertelling van de ooievaars.

Liever geen ooievaars

,,Het liefst zien we helemaal geen ooievaars in de winter, maar we hebben nu de rare situatie dat ze blijven hangen’’, zegt een woordvoerder van de stichting. ,,Dat komt vooral omdat zowel in de stad als in de dorpen mensen tegen ons advies in ooievaars voeren. En er zijn milieustraten waar ze afkomen op rommel waaraan etensresten zitten.’’ De klimaatverandering kan ook een rol spelen.

Iedereen kan via de website van STORK doorgeven hoeveel ooievaars hij heeft gezien.

Nederland telt naar schatting 3000 tot 4000 ooievaars, op ongeveer duizend nesten. Vorig jaar werden bij de wintertelling 650 ooievaars gezien, een jaar eerder 550. ,,Daar kunnen we niet hele grote conclusies aan verbinden. Zijn het er echt meer of tellen meer mensen?’’ relativeert de woordvoerder.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn