Waarom herstel je een nazi-bouwwerk?

videoWorstelen met 'schuldig erfgoed'? In Apeldoorn niet. Daar wordt alles op alles gezet om de bunker van Seyss-Inquart te restaureren en voor groepen toegankelijk te maken. Deze nazi was de baas van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. ,,Dit heeft meer invloed dan een verhaal op school."

Een hekwerk, afgewerkt met puntige spijlen. Daarachter een soort kooiconstructie met een deur, deels overwoekerd door planten. Voor jonge avonturiers, de echte durfallen, moet dit de ultieme plek zijn om te ontdekken. Maar het deurtje zit stevig op slot. Ze komen er niet in. Althans, nog niet. Als het aan de Apeldoornse stichting De bunker van Seyss-Inquart ligt, wordt het ondergrondse bouwwerk aan de Loolaan gerestaureerd en voor groepen toegankelijk. Want dit is niet zomaar een bunker. Dit was in de Tweede Wereldoorlog de schuilplaats van de door de Duitsers aangestelde rijkscommissaris Seyss-Inquart.

  1. Apeldoornse organisatie zorgt - in beschermende kleding - dat coronapatiënten niet in eenzaamheid hoeven te sterven

    Apeldoorn­se organisa­tie zorgt - in beschermen­de kleding - dat coronapa­tiën­ten niet in eenzaam­heid hoeven te sterven

    Palliaterm in Apeldoorn, een netwerkorganisatie van zelfstandige zorgverleners die patiënten in de laatste fase van hun leven zorg aan huis verlenen, staat klaar om patiënten die aan corona lijden en stervende zijn in hun eigen woning te verzorgen. ,,Voor ons is dit ook een beetje pionieren, maar het is belangrijk dat mensen weten dat wij de mogelijkheid gaan bieden. Mensen hoeven zo niet in alle eenzaamheid in een ziekenhuis te sterven”, zegt bestuurder Dietske van Maanen. Inmiddels is zondag de eerste coronaptiënt bij Palliaterm aangemeld.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn