Jolande van Gorssel bij het Arnhemse landhuis waar na de oorlog een bijzondere rechtbank was gevestigd. Hier werd haar oma tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verraad.
Volledig scherm
PREMIUM
Jolande van Gorssel bij het Arnhemse landhuis waar na de oorlog een bijzondere rechtbank was gevestigd. Hier werd haar oma tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verraad. © Rob Voss / Jolande van Gorssel

Waren de grootouders van Jolande helden of jodenverraders? Zoektocht vol intriges geeft antwoord

De grootouders van Jolande van Gorssel stonden in Ugchelen bekend als jodenverraders. Maar klopt dat wel? Jolande, die in haar jeugd hierom is gepest, besloot dit ‘op het sterfbed van haar vader uit te zoeken’. Ze stuitte op verraad, intriges en tegenwerking en kreeg zelfs een doodsbedreiging in de brievenbus.

3 reacties

 • Klaas Mollema

  7 maanden geleden
  Waarom in plaats van Anne de Vries niet ook "Jodenjacht" van Ad van Liempt en "Vogelvrij" van Sytze van der Zee erin betrokken over commissaris Meijer in Apeldoorn.
 • albert bouwmeester

  1 jaar geleden
  Dapper mens!
 • Lucas Knol

  1 jaar geleden
  Fantastisch werk van Jolande van Gorssel, ik heb grote bewondering voor haar doorzettingsvermogen dit terwijl "Bartje" van Anne de Vries een van mijn favoriete boeken is.
 1. Hendrina uit Apeldoorn is het zat, wéér wachten op een bus die niet komt: ‘Houd ons tenminste op de hoogte’
  PREMIUM
  6

  Hendrina uit Apeldoorn is het zat, wéér wachten op een bus die niet komt: ‘Houd ons tenminste op de hoogte’

  Omdat er tussen Apeldoorn en Arnhem vanwege een tekort aan chauffeurs minder bussen rijden, kiest Hendrina de Graaf voor lijn 108 om naar en van Christelijke Hogeschool Ede (CHE) te gaan. Op de terugweg staat de Apeldoornse echter geregeld te wachten op bussen die niet komen. ,,Ik snap niet dat het Keolis niet lukt de reisplanner actueel te houden, want dan weet je tenminste waar je aan toe bent.’’ Keolis erkent het euvel, maar heeft ook goed nieuws.