Volledig scherm

Water uit eigen put populair

18 JULI 2006 - ZWOLLE/APELDOORN - Particulieren schakelen massaal over op privé-waterputten voor beregening van de tuin. Grond- en loonbedrijven draaien overuren om aan de vraag te voldoen.

‘We werken momenteel zes dagen per week, slaan dagelijks zeven tot acht putten. En daar zijn we langer mee bezig dan van acht tot vier’, stelt Gerard Holterman van het gelijknamige grondwerkbedrijf uit Heino. In de jacht op goedkoop water voor de tuin, het opblaasbad of het wassen van de auto rukt de privé-put op. In navolging van boeren, die bronwater vooral als drinkwater voor vee gebruiken, laten particulieren sinds enkele jaren in toenemende mate waterbronnen slaan. In tijden van langdurige droogte kan beregening van de tuin een kostbare zaak zijn, een bron is dan een aantrekkelijk alternatief. Bovendien is de druk in het leidingwaternet door het vele watergebruik in droge periodes vaak laag. Laten slaan van een waterput kost ongeveer 180 euro, een pomp kan vanaf zo’n 160 euro.

Holterman: ‘Het is iets dat je de laatste jaren steeds vaker ziet. Mensen willen graag een mooie tuin en hebben daar ook wel wat voor over.’ Holterman is vooral in de lente en zomer continu bezig met de aanleg van putten. ‘Maar we hebben nu zelfs een wachtlijst, voor het eerst, van ongeveer een week. We doen dit van maart tot september, we maken lange dagen’, aldus Holterman.

Ook bij loonbedrijf Oosterbroek uit het Gelderse Tonden grote vraag naar het slaan van bronnen: ‘Momenteel wel tientallen per week. De mensen willen dat hun tuin er mooi bijligt. Ook in deze tijden van droogte.’

Cijfers over aantallen particuliere waterputten zijn er niet, simpelweg omdat de meeste particuliere putten niet vergunningplichtig zijn. Er zijn wel regels voor het onttrekken van grondwater, maar bronnen waar niet meer dan tien kubieke meter per uur wordt uitgehaald hoeven enkel gemeld te worden bij de provincie die het grondwaterbeheer doet.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn