Volledig scherm
PREMIUM
Theo Hendriks (links) tijdens de Chinamissie samen met professor Hansong Cheng van het Chinese waterstofbedrijf Hyner Tech. © Lex van Kooten

Waterstof-pionier Theo Hendriks (71) uit Hoenderloo: ‘Ik ga het allemaal nog meemaken’

Heel lang leek Theo Hendriks op een Don Quichotte, ‘ze’ namen hem niet echt serieus in zijn gevecht voor waterstof als de oplossing van alle energieproblemen, schone energie, er komt alleen wat water uit de uitlaat. Dik vijftien jaar later krijgt de 71-jarige inwoner van Hoenderloo, wereldverbeteraar en mede-eigenaar van het Arnhemse waterstofbedrijf HyMove zijn gelijk.

De doorbraak komt er aan. Niemand twijfelt er nog over dat waterstof de nieuwe energie van de toekomst wordt. Er rijden inmiddels streekbussen in Gelderland op zijn brandstofcelsystemen (de ‘waterstofmotor’), Duitsland bestelde er een paar weken geleden elf en hij gold tijdens de Gelderse waterstofhandelsmissie naar China in de laatste week van september als de nestor van het gezelschap bij wie je gerust met alle waterstofvragen terecht kunt. Hij wil nog lang genoeg leven om de grote successen van waterstof te vieren, zegt hij tijdens een interview zittend op een stoepje aan de rand van de internationale waterstofconferentie in de Chinese stad Rugao (bij Shanghai). ,,Dat gaat me lukken, dat weet ik zeker. We staan op de drempel van grote ontwikkelingen.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn