Volledig scherm
Meneer Zandberg woont aan de Anklaarseweg en probeert al een paar jaar een bushokje verplaatst te krijgen: de instaphalte heeft geen bushokje, de uitstaphalte (waar niemand wacht) wel. © Rob Voss

Wel een bushokje voor uitstappers, niet voor instappers

APELDOORN - Wie aan de Sluisoordlaan in Apeldoorn op een bus staat te wachten, staat bij slecht weer in de regen en de wind. Bij de halte aan de Ptolemaeusstraat voor lijn 8 in Zevenhuizen staat geen bushokje. Niet heel gek, er zijn veel bushaltes zonder hokjes in Nederland. Maar aan de overkant van de straat, waar een uitstaphalte is, staat wel een hokje. En daar probeert Apeldoorner Gerk Zandberg al een paar jaar verandering in te brengen.

"Mensen die staan te wachten op de bus, hebben geen beschutting. Aan de overkant van de straat, staat wel een bushokje, maar die wordt vooral gebruikt door mensen die uitstappen. Daar blijft niemand wachten. Ik probeer al een paar jaar bij de gemeente Apeldoorn te regelen dat het bushokje verplaatst wordt, maar tot nu toe zonder resultaat."

Een paar jaar geleden reed de bus door de Parelvissersstraat, tegenwoordig is de route verlegd en rijdt de bus door naar de Sluisoordlaan. De halte aan de Sluisoordlaan, vlak voor de Parelvissersstraat, was ook een instaphalte, maar is nu vooral een uitstaphalte geworden. Het wachthokje is wel blijven staan.

Volgens gemeente Apeldoorn klopt de bewering van Zandberg over de in- en uitstapplaats niet precies. Gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen: "Het klopt dat er een aantal bushaltes zonder abri is. Maar de halte die voor veel mensen een uitstapplaats is, is natuurlijk voor andere mensen weer een opstapplaats. Dus dat dat hokje daar voor niks staat, klopt niet."

Te vroeg
Volgens Van der Steen is het nu te vroeg om de bushokjes te verplaatsen. "Er spelen verschillende dingen in de wijk. De komende twee jaar kunnen de buslijnen nog weer veranderen. Syntus heeft dat de afgelopen jaren ook gedaan, die komt vaak met andere buslijnen. Daarnaast is de ontsluiting Anklaar-Zuidbroek nog niet afgerond en wordt er nog gebouwd aan het winkelcentrum. Pas wanneer daar allemaal duidelijkheid over is, kunnen we kijken hoe het met de bushokjes zit."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn