Volledig scherm
Heleen Schreurs achter de toonbank van haar Wereldwinkel in Deventer. Een bordje maakt duidelijk dat cadeaubonnen er niet meer worden geaccepteerd. ,,Ze maken er een zootje van." © Henry van der Wal

Wereldwinkels op oorlogspad door 'bonnetjesaffaire'

Wereldwinkels in deze regio overwegen ernstig om de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels definitief de rug toe te keren. Problemen rond de landelijke cadeaubonnen van de vereniging zijn de druppel. Sommige winkels zijn al gestopt met het verkopen en innemen van de bonnen omdat ze door grote tekorten bij de organisatie niet meer gedekt zijn.

Door mislukte investeringen heeft de stichting die de bonnen namens de vereniging uitgeeft zoveel geld verloren dat er nog maar 110.000 euro in kas is. Wereldwinkeliers hebben echter al voor het dubbele aan bonnen ingenomen. Sommige, zoals de Wereldwinkel in Ommen, wachten al bijna een jaar op hun geld.

Herstelplan

Het herstelplan dat de Stichting Landelijke Cadeaubonnen Wereldwinkels presenteerde is onder meer door de winkels in Ommen, Deventer, Apeldoorn en Zutphen uiterst kritisch ontvangen. De winkels zouden met de bonnen 20 procent van hun nieuwe voorraden kunnen betalen als zij die inkopen bij de groothandel van een van de bestuursleden van de stichting. ,,Dat is bepaald niet koosjer", zegt voorzitter John Buitenhuis van de wereldwinkel in Apeldoorn. Zijn collega Charles Plant ziet de stichting nog liever failliet gaan. ,,Dit is heel slecht voor de importeurs", zegt hij. Fair trade handel is volgens hem juist gebaat bij zo weinig mogelijk tussenhandel.

Faillissement

Het bestuur van de bonnenstichting ziet dit herstelplan als de enige manier om de zaak te redden. Het alternatief is faillissement. Woensdag valt hierover een besluit. Bij faillissement worden ook de voor ongeveer 4 ton aan uitgegeven bonnen die nog bij mensen thuis in de la liggen op slag waardeloos.

De kwestie kan een nieuwe slag betekenen voor de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, die in 2012 al zo'n 70 leden zag vertrekken vanwege onvrede over het beleid. Zij richtten de Stichting Wereldwinkels Nederland op, die nu ook eigen cadeaubonnen uitgeeft.

  1. Volg hier live de tweede dag van de zaak tegen de moeder die haar twee kinderen doodde
    Lees terug

    Volg hier live de tweede dag van de zaak tegen de moeder die haar twee kinderen doodde

    Het hoger beroep in de zaak van de Apeldoornse moeder Aurélie, die in 2013 haar twee kinderen om het leven bracht, gaat vandaag verder. De advocaat van Aurélie houdt vandaag zijn pleidooi, het laatste woord is straks aan Aurélie zelf. Gisteren is tegen de vrouw door de advocaat - generaal twaalf jaar cel geëist. De rechtbank in Zutphen veroordeelde haar in 2016 tot negen jaar cel met tbs en dwangverpleging.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn