Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Werkloosheid daalt in Overijssel en Noord- Gelderland harder dan in rest van het land

Het aantal werkloosheidsuitkeringen dat het UWV in Overijssel en Noord- Gelderland uitkeert, daalt harder dan in de rest van Nederland. Zowel vergeleken met vorige maand, als met vorig jaar daalt dat aantal in Oost - Nederland. Dat meldt het UWV. 

In de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe kregen eind mei 10.289 uitkeringsgerechtigden een werkloosheidsuitkering. Een maand eerder werden nog 680 uitkering meer verstrekt, er is sprake van een daling van 6,2 procent.  Landelijk daalt het aantal met 4,2 procent. 

Niet alleen is er sprake van een daling in mei ten opzichte van april, maar ook het aantal verstrekte ww-uitkeringen ten opzichte van een jaar eerder is gedaald, met 3738 minder verstrekte uitkeringen. Deze regionale daling in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe  is ook groter dan de landelijke daling (-22 procent).

Regio Zwolle en Twente

Ditzelfde geldt voor het aantal verstrekte ww-uitkeringen in Twente en in de regio Zwolle. In de laatstgenoemde regio werden er eind mei 635 uitkeringen minder verstrekt vergeleken met de maand ervoor, een daling van 6,8 procent. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder zijn er 3468 uitkeringen minder verstrekt. Vergelijkbaar zijn de cijfers in de regio Twente, waar het UWV eind mei 10.641 uitkeringen verstrekte. Dat zijn er 696 minder dan de maand ervoor. Ook hier is sprake van een grotere daling dan de landelijke. 

Bouw en industrie

Een verklaring voor de grotere daling in Oost - Nederland vergeleken met de rest van Nederland, vindt het UWV mogelijk in sterke aanwezigheid van de bouw en industrie in Overijssel en Noord - Gelderland. 'Vooral vanuit de bouw daalden het afgelopen jaar de ww-uitkeringen bovengemiddeld. Juist de bouw en de industrie zijn sectoren die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen. Nu de economie groeit en het aantal banen in de bouw ook, nemen de ww-uitkeringen in deze regio bovengemiddeld af', gaf Saskia Grit, regionaal arbeidsadviseur bij het UWV eind april aan. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn