Volledig scherm
PREMIUM
Ruiters in de Veluwse bossen. © Ruben Schipper/archief

Wie draagt straks zorg voor het onderhoud van de ruiterpaden op de Veluwe?

Staatsbosbeheer draagt het beheer van de ruiterpaden op de Midden-Veluwe over aan een onafhankelijke stichting. ,,Nood breekt wet’’, zegt boswachter Laurens Jansen. ,,Zelf kunnen we het financieel niet langer bolwerken.’’ Voor andere delen van de Veluwe wordt inmiddels gekeken naar soortgelijke oplossingen. 

De totale lengte van de ruiterpaden die door de bossen op de Midden-Veluwe kronkelen, is ruim 130 kilometer. Staatsbosbeheer (SBB) droeg de afgelopen decennia zorg voor het onderhoud van deze routes. ,,Maar dat lukt simpelweg niet meer’’, vertelt boswachter Jansen. SBB is voor een groot deel afhankelijk van subsidie die zij ontvangt van de overheid. Maar de geldkraan is de afgelopen jaren steeds verder dichtgedraaid. Jansen: ,,Het budget voor onze recreatieve activiteiten, zoals het onderhoud van ruiterpaden, is met bijna 70 procent geslonken.’’ 

  1. Privacywet: overschot vrijwilligers voor hulp rouwverwerking in Apeldoorn
    PREMIUM

    Privacywet: overschot vrijwilli­gers voor hulp rouwverwer­king in Apeldoorn

    Teveel vrijwilligers? Het kàn! Bij de Kap in Apeldoorn zijn er momenteel meer begeleiders voor rouwverwerking dan zich mensen aandienen die deze steun kunnen gebruiken. De oorzaak? De privacywet. De gemeente Apeldoorn mag geen informatie meer aan de Kap doorsturen over families waarin iemand is ontvallen. ,,We kregen voorheen gemiddeld jaarlijks 550 adressen. Nu geen enkele meer,” zegt coördinator Hetty van der Veen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn