Koeien in de wei in Emst, bij Epe.
Volledig scherm
PREMIUM
Koeien in de wei in Emst, bij Epe. © Rob Voss

Wie is nu een piekbelaster? Stikstofprofessor: ‘Dat wordt extreem moeilijk om te bepalen’

Om zo snel mogelijk uit de stikstofklem te komen, moeten binnen een jaar 500 tot 600 piekbelasters hun uitstoot drastisch naar beneden brengen. In het uiterste geval kan de overheid het bedrijf verplicht beëindigen. Dat staat in het rapport van Johan Remkes dat woensdag is gepresenteerd. De grote vraag is nu: wie zijn die piekbelasters in deze regio?

21 reacties

 • G. Schouten

  2 maanden geleden
  De lucht rondom ons, zonder maar één koe bestaat uit benadering: 79% STIKSTOF, 20% zuurstof, 0,03% koolstofdioxide (CO2), resterende gassen en waterdamp. Mede dankzij deze samenstelling zijn flora en fauna in de vele duizenden jaren geëvalueerd. Aangepast aan deze elementen. Nu zijn CO2 en Stikstof schadelijk geworden voor bepaalde kritische soorten. Het teveel ervan wordt gezegd. Waar er teveel van is? Is de mens zelf. Dat probleem wordt niet opgelost door onze boerenstand te halveren.
 • JS van Katwijk

  2 maanden geleden
  @Henk: nee ik snap er geen moer van, je kraait weer onzin uit zoals altijd. Stop ermee.
 • AW Terpstra

  2 maanden geleden
  De vliegtuigen met hun aanvliegroute om de overtollige kerosine te lozen boven een natura gebied, onderzoek daar maar eens naar
 • arjan kok

  2 maanden geleden
  Nou zie ik dat Jasper Bos zelfs Geenstijl heeft gehaald met zijn geroeptoeter. Ik zou zeggen , lees alle reacties om een goed zelfbeeld te krijgen Jasper.
 • gerrit de Goeij

  2 maanden geleden
  @ aan de wiel. Neerslag van ammoniak dicht bij de bron is niet vergeten, maar de wetenschap heeft ingezien dat dit lang niet altijd zo is. Voortschrijdend inzicht!