Volledig scherm
Een nieuwe woonwijk in het Sallandse Broekland. Overijssel en Gelderland zien steeds meer mensen vanuit de randstad naar deze regio verhuizen. © FOTO HISSINK

Wie zijn die randstedelingen, en wat zoeken ze hier?

Wie zijn die mensen die vanuit de Randstad naar Gelderland en Overijssel komen, en wat zoeken ze hier? Dat gaan beide provincies en een aantal grote steden in deze regio dit voorjaar onderzoeken. De overheden willen zo inzicht krijgen in de kansen en bedreigingen die de verhuizers vanuit de randstad met zich meebrengen. 

Het onderzoek is een vervolg op een studie die Gelderland en het Rijk samen deden en recent werd afgerond. Daaruit blijkt dat er tegenwoordig meer mensen vanuit de Randstad naar Gelderse gemeenten verhuizen dan andersom. Vorig jaar was er een netto instroom van 7000 mensen in Gelderland. Die mensen moeten allemaal wonen, werken, winkelen, reizen en recreëren; daar moet beleid op gemaakt worden. 

Zoeken

Gelderland,  Overijssel, het Rijk en de steden Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Ede, Deventer en Zwolle willen meer weten van wie die nieuwkomers vanuit het westen nou zijn en wat ze hier nou precies zoeken. Zijn het gezinnen of studenten? Zoeken ze eengezinswoningen of appartementjes in stedelijke omgeving? Gaan ze forenzen; zo ja, doen ze dat met de auto of trein? Wonen ze hier tijdelijk of denken ze permanent te blijven? Willen ze rust en ruimte of zoeken ze betaalbare woningen? 

Groene gemeente

Antwoord op deze vragen geeft de lokale en provinciale besturen informatie die hen helpt bij het maken van keuzes voor woningbouw, openbaar vervoer en dergelijke. Voor gemeenten is die informatie van belang omdat ze zich op specifieke manier willen profileren als gemeente; Apeldoorn bijvoorbeeld ziet zichzelf als groene gemeente met veel ruimte voor gezinnen. Mogelijk leidt dit tweede onderzoek tegen de zomer tot een 'woondeal', afspraken tussen gemeenten, ministeries en provincies. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn