Volledig scherm
Archieffoto wild zwijn

'Wildbeheer in gevaar door verbod geluidsdempers'

ZUTPHEN - Het wildbeheer in park de Hoge Veluwe en de Oostvaardersplassen komt in gevaar, omdat de minister van justitie geluidsdempers voor de jagers wil verbieden. Dat stellen de Stichting Nationaal park de Hoge Veluwe en Staatsbosbeheer (SBB).

Zij stapten dinsdag naar de rechtbank in Zutphen om van het verbod af te komen. Volgens de natuurorganisaties zijn de dempers op jachtgeweren noodzakelijk, om niet de andere tienduizenden dieren te storen en om gehoorletsel bij de jagers te voorkomen.

Minister van justitie Hirsch Ballin wil geen ontheffing meer verlenen voor het gebruik van geluidsdempers. Volgens de minister laat de wet wapens en munitie dit niet toe. Ook spreekt hij van maatschappelijke risico's, omdat de dempers in verkeerde handen (lees: criminelen) zouden kunnen vallen.

In het kader van wildbeheer worden in zowel de Oostvaardersplassen als Hoge Veluwe onder meer herten, wilde zwijnen en Heckrunderen afgeschoten. Dat gebeurt door jachtopzieners en jagers, die een demper gebruiken. Daardoor worden de knallen voor dertig procent gereduceerd.

,,Bij ons zitten tienduizenden ganzen, die onnodig worden verontrust door het geknal'', aldus een jachtopziener van SBB. Een demperverbod heeft volgens de organisatie een ,,enorme impact'' op het gebied. Dat geldt ook voor de Hoge Veluwe, waar bijvoorbeeld de zwarte specht en de boommarter last heeft van het geknal. Volgens beide instanties is de continuïteit van goed wildbeheer in gevaar door het demperverbod.

De minister is niet gevoelig voor die argumenten, zo bleek op de rechtszitting. Op het halsstarrige af liet de raadsman van Hirsch Ballin weten dat de minister een principiële opvatting heeft en dat hij aan belangenafweging helemaal niet toe komt. Tot onvrede van SBB; ,,We zijn ook overheid, als hij ons al niet vertrouwt.''

Door de weigering van justitie heeft de provincie Gelderland besloten om ook geen ontheffing voor de flora en fauna wet af te geven. Dat betekent dat de demper nu al taboe is op de Hoge Veluwe. Momenteel wordt het wild afgeknald zonder demper, zo meldt de stichting. In strijd met Europese regelgeving en de Arbo-wet.

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn