Volledig scherm
Ton Robbers: ,,Thans is - helaas voor de gemeente Apeldoorn - het tij gekeerd.'' foto Cees Baars

Wille en Robbers: 'Terwisga wordt zo de nek omgedraaid'

APELDOORN - Twee juridische zwaargewichten hebben zich de problemen van Henk Terwisga ter harte genomen. Notaris Dolf Wille en advocaat Ton Robbers verwijten de gemeente een onredelijke opstelling: de kleine ondernemer moet bloeden voor de woningbouwbehoefte van de gemeente. De volgorde van de gebeurtenissen is heel helder, constateert Robbers.

Al decennia lang runt Terwisga zijn bedrijf aan de Vlijtseweg. In die jaren worden er verschillende bouwvergunningen verleend. Vervolgens besluit de gemeente een woningbouwproject te realiseren en wordt onderzoek gedaan naar de geluidsaspecten, met het oog op te nemen geluidswerende maatregelen.

,,Daarbij merken ze op dat er bij bestaande woningen aan de Vlijtseweg ook sprake is van een probleem. Vervolgens (2008) beweren ze dat het probleem niet is dat er woningbouw komt, maar dat deze ondernemer hier fout zit. Zo wentelen ze het hele probleem af op Terwisga'', zegt Robbers.

,,Een van de uitgangspunten van de ontwikkeling van de kanaalzone is dat bedrijven die daar zijn gevestigd niet in hun belangen worden geschaad. Wij vinden dat Terwisga op deze manier de nek om wordt gedraaid.'' Nog steeds hangt de dreiging van bedrijfssluiting hem immers boven het hoofd.

Toen Wille en Robbers samen met Terwisga een vervolggesprek voerden, constateerden de notaris en de advocaat verbaasd dat tot twee keer toe de ambtenaar de naam van één bouwbedrijf noemde en opperde dat Terwisga zijn bezittingen daaraan te koop zou aanbieden.

De gemeente zegt in een reactie 'niet uit te sluiten dat de projectleider vanuit haar netwerk Terwisga heeft aangeboden hem te kunnen informeren over een projectontwikkelaar die mogelijk interesse zou kunnen hebben in het bedrijf'.

Volgens gemeentewoordvoerder Wiel Waelen ligt het perceel van Terwisga buiten het planontwikkelingsgebied en is nooit gesproken over de verwerving van zijn perceel. Daarom verwerpt hij ook de suggestie dat de gemeente hem probeert weg te krijgen zonder de beurs te trekken.

Het akoestisch onderzoek hield verband met de ruimtelijke ontwikkeling, zegt hij en is op meerdere plekken in de Kanaalzone uitgevoerd. Dat is gedaan vanuit de Adviesgroep Milieu van de gemeente, in aanwezigheid van de projectleider Kanaalzone. ,,Daarmee zou bij Terwisga het beeld kunnen zijn ontstaan, dat het initiatief hiervoor vanuit de projectleider kwam.''

Robbers vindt dat de gemeente zich met deze reactie 'verstopt'. De chronologie van de feiten laat volgens hem zien: ,,We willen het niet kopen, maar we sluiten het.'' Waardoor het probleem voor woningbouw eveneens vervalt.

Lees alles over het Apeldoornse grondbeleid in het Dossier Grondzaken

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn