Volledig scherm
Werkzaamheden aan de parkeergarage van Anklaar. © Kevin Hagens

Winkeliers Anklaar overwegen aankoop parkeergarage

De bouw van winkelcentrum Anklaar hoeft niet te worden stilgelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter gisteren bepaald. 

De winkeliers probeerden een bouwstop af te dwingen om te voorkomen dat ze met een te kleine parkeergarage blijven zitten. Ze willen die garage nu zelf kopen, hebben ze de gemeente laten weten.

Meer parkeerplaatsen

De winkeliers voelden zich in hun verzoek aan de rechter gesterkt nadat ze een maand geleden een zaak van de gemeente wonnen. De rechter stelde toen vast dat er honderd parkeerplaatsen meer moeten komen dan de 573 plaatsen die nu zijn ingetekend. Tegen die uitspraak is nog beroep mogelijk en volgens projectontwikkelaar BPD kan uitbreiding van de garage zelfs nog als de winkels bovenop de parkeergarage al zijn gebouwd. De winkeliers betwijfelen dat en vroegen de rechter daarom de bouw stil te leggen.

Bouwstop

Als de ondernemers gelijk zouden hebben en achteraf uitbreiden niet mogelijk is, zou hij dat verzoek kunnen toewijzen, geeft de rechter aan. Dat staat voor de magistraat echter niet vast. Bovendien zou een bouwstop betekenen dat het hele project stil komt te liggen. Dat gaat dus veel verder dan enkel stoppen met de parkeergarage waarvan de ruwbouw al klaar is.

Spijtig

BPD-ontwikkelingsmanager Henri Schimmel hoorde de uitspraak gisteren terwijl hij niet eens wist dat de winkeliers eerder op de dag naar de rechter waren gestapt. ,,Deze uitspraak past ons natuurlijk wel,'' reageert hij. ,,Maar ik vind het spijtig dat de winkeliers het nodig vinden om deze stap te zetten. Spijtig voor het hele winkelcentrum Anklaar dat dit moet gebeuren.''

Zelf kopen

Woensdag stelde de gemeente in een andere rechtszitting over Anklaar dat het nog niet vaststaat dat ze de garage uiteindelijk van BPD koopt, al is dat volgens Schimmel honderd procent zeker.

De winkeliers hadden al eens gevraagd of ze de garage zelf kunnen kopen maar een gesprek daarover heeft alleen zin als de winkeliers aankoop breed steunen, is het standpunt van de gemeente Apeldoorn. Gisteravond stuurde de winkeliersvereniging de gemeente een lijst met twaalf partijen die er geld in willen steken. Ze willen de garage gezamenlijk aankopen via een nieuw op te richten fonds.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn