Volledig scherm
Werkzaanheden aan de parkeergarage van Anklaar. © Kevin Hagens

Winkeliers eisen weer bouwstop Anklaar

De bouw van winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn moet net als eerder al gebeurde worden stilgelegd. Dat vinden de winkeliers van Anklaar. Ze vragen de rechter om een uitspraak hierover.

De winkeliers wonnen hun rechtszaak tegen de gemeente over de parkeergarage onder het nieuwe Anklaar. Ze vinden dat er te weinig parkeerplaatsen komen en dat de gemeente daarom geen bouwvergunning had mogen afgeven. De rechter stelde vast dat er circa 100 plekken meer moeten komen dan waar aan wordt gewerkt en dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen over hun bezwaren.

Burgemeester en wethouder kozen vorige week echter een andere koers. ,,De opvatting dat de parkeergarage te klein is, is naar onze mening onjuist'', reageerden ze. Ze bereiden een beroepszaak bij de Raad van State voor en zien geen reden een bouwstop op te leggen.

Kop in het zand

Dat is 'onacceptabel en onverantwoord', vindt Dieuwke Kist, de advocate van de winkeliers. Ze stelt dat de gemeente 'de kop in het zand steekt'. Ze vroeg de rechter eerder al om de bouwvergunning te schorsen. Nu die er in het vonnis met geen woord over rept, vermoedt ze dat dit aan zijn aandacht is ontsnapt en vraagt hem om hier alsnog een uitspraak over te doen. Doet hij dat niet, dan wil ze een uitspraak van de voorzieningenrechter. Projectontwikkelaar BPD zei vorige week door te gaan met bouwen. Door plekken kleiner te maken of op straatniveau parkeerruimte in te tekenen kan alsnog aan de eisen worden voldoen, legde Henri Schimmel van BPD uit. En zelfs als de winkels zijn gebouwd, kan de onderliggende garage volgens hem nog worden uitgebreid. De winkeliers vinden dat de gemeente daar echter niet klakkeloos op mag vertrouwen. Dat is 'nooit en op geen enkele wijze' onderbouwd, aldus Kist. Mocht uitbreiding mogelijk blijken te zijn, dan moeten er nog tal van vragen worden beantwoord, over bijvoorbeeld de (brand)veiligheid, zegt ze.

Is het vragen om een bouwstop geen heel zwaar middel? Winkeliersvoorzitter Gerald ten Have: ,,We moeten voorkomen dat we achteraf wel gelijk krijgen, maar er op dat moment niets meer aan te doen is en het bouwwerk niet in gebruik mag worden genomen. Wij hebben nu geen enkele zekerheid dat het goed komt.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn