Volledig scherm
Wisenten zijn bedreigde dieren, waarvan er wereldwijd nog 6000 leven. Als de nieuwe stier zijn best doet, zou het leefgebied van 400 hectare ruimte kunnen bieden aan zo'n twintig wisenten. © Wisent op de Veluwe

Wisentkudde heeft er Poolse stier bij

De drie Wisenten bij Radio Kootwijk hebben er een stier uit Polen bij die voor nageslacht moet zorgen. Ook is er nog een koe bij gekomen. De dieren reageren 'boven verwachting' goed op elkaar, waardoor het al op een kudde lijkt.

Jan Wolleswinkel, voorzitter van de  stichting Wisent op de Veluwe, is blij met de nieuwkomers. Een aantal weken na de komst van de wisenten op de Veluwe in 2016 werd een gezond stierkalf geboren maar ging een volwassen stier dood door ernstige inwendige vergroeiingen. Sindsdien leefde de wens om in ieder geval een nieuwe stier uit te zetten. Dat is een 2-jarig exemplaar uit Polen geworden. De koe uit hetzelfde land is 1 jaar. 

Nageslacht

"De stier is duidelijk groter dan de rest en misschien daardoor al zo snel door de twee aanwezige koeien en het kleine stiertje geaccepteerd. Nu wordt er wat van hem verwacht. Tussen nu en oktober zou hij zich kunnen voortplanten."

Hekken

Aan de komst van het nieuwe tweetal begin deze maand werd niet veel ruchtbaarheid gegeven om de dieren in alle rust aan elkaar te laten wennen. Dat gebeurde in een gebied van 17 hectaren. Onlangs zijn de hekken opengegaan en kunnen de wilde beesten zich door het totale gebied van 400 hectare verplaatsen. 

Alleen onder begeleiding tijdens speciale excursies is er voor liefhebbers de kans om de bedreigde dieren tegen te komen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn