Een rechter tijdens een zitting.
Volledig scherm
Een rechter tijdens een zitting. © ANP XTRA

Zedenverdachte uit Apeldoorn biecht zelf vergrijpen op bij ouders slachtoffer

De officier van justitie in Zutphen heeft het zelden meegemaakt en zegt erdoor in verwarring te zijn. Een verdachte die openlijk bekent dat hij pedofiel is, dat hij een jongen meerdere keren heeft betast en die zijn vergrijp heeft opgebiecht bij de ouders van die jongen. 

De 28-jarige I.C. van der G. uit Apeldoorn heeft zelfs nog steeds contact met die ouders, die hem vergeven hebben. Toch hebben ze na lang twijfelen een jaar na de biecht aangifte gedaan, zo blijkt op de rechtszitting in Zutphen. Hun zoon lijkt niet meer zo’n last van het misbruik te hebben, maar de ouders wilden hun verantwoordelijkheid nemen.

Stapelverliefd

In de rechtbank windt de Apeldoorner er inderdaad geen doekjes om. Hij zegt ronduit dat hij in die periode, 2015, 2016, stapelverliefd was op de jongen, toen negen, tien jaar oud en dat zijn belangstelling ook uitgaat naar die leeftijdscategorie. Het kind is een broertje van een vriend die de verdachte in een kerkgemeenschap heeft leren kennen. Tijdens een logeerpartij bij de broers thuis is het voor het eerst tot ontucht gekomen: de man betastte het geslachtsdeel van de jongen tijdens diens slaap.

Betasten

In de daaropvolgende anderhalf jaar is het volgens de Apeldoorner nog zo’n twintig keer tot betasten gekomen. Dat gebeurde ook als het kind bij hem logeerde: het volgde muziekles bij Van der G., bleef er dan soms zaterdags slapen en dan gingen ze op zondag samen naar de kerk, waar de ouders hun zoon weer opvingen. Die hadden geen flauw idee wat zich heeft afgespeeld.

Overwicht

Van der G. werd intussen gekweld door gewetensnood. ‘Ik wist: ik moet oppassen’. Toch kon hij de verleiding niet weerstaan, en maakte soms trekkende bewegingen aan het geslachtsdeel van de jongen. ‘Maar als hij nee zei, dan deed ik het niet’. Nu realiseert hij zich dat ook als de jongen niks zei er sprake was van een overwichtssituatie.

Behandeling

De jongen was blij dat de man zelf naar zijn ouders is gestapt: hij had het zelf niet gedurfd omdat hij de schuld bij zichzelf legde. Hij vindt het moeilijk om de man weer tegen te komen in de kerk. De man had uit zichzelf psychologische hulp gezocht. Vanaf zijn behandeling in de Waag, een instelling die gespecialiseerd is in grensoverschrijdend gedrag, is er vooruitgang. Er zijn concrete afspraken gemaakt: geen contact met de jongen, een slot op zijn telefoon (want hij keek ook kinderporno), geen muziekleerlingen onder de vijftien jaar, alleen nog muzieklessen geven in openbare ruimten (niet bij hem thuis) en zo meer. 

De aanklager kon de vorderingen, de openheid en de bereidheid van de Apeldoorner naar zichzelf te kijken waarderen. Een gevangenisstraf had in de rede gelegen, maar hij eiste nu een jaar cel geheel voorwaardelijk, met een hele reeks aan voorwaarden, een dag cel onvoorwaardelijk en 240 uur werkstraf.

Uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn