Zes ton voor reinigen van enorme gifbellen in Apeldoorn
Het reinigen van enorme gifbellen onder de 1e Wormenseweg en de Arnhemseweg, wordt een verantwoordelijkheid van de gemeente Apeldoorn. Ze krijgt ruim zes ton van de provincie Gelderland, die daarmee van zijn saneringsverplichting wordt verlost. Ruim 2,5 miljoen kubieke meter van het grondwater is vervuild met stoffen die gevaarlijk zijn voor mensen.
Delen per e-mail
Apeldoorn kende in het verleden een groot aantal wasserijen, die hun sporen hebben nagelaten. Eind vorig jaar werd de impact van de vervuiling duidelijk bij een woning aan de 1e Wormenseweg 38. De chemische wasserij die vroeger achter het pand was gevestigd, zorgde voor 330 vierkante meter vervuilde grond en minimaal 150.000 kubieke meter grondwater verontreinigd met tetrachlooretheen.
Dat is een giftige stof die slechts langzaam afbreekt en al bij tamelijk lage concentraties klachten kan veroorzaken. De hoeveelheden die werden aangetroffen waren zo groot dat ze volgens een provinciaal rapport risico's voor mensen opleverden.
Gesloopt
Om het probleem 'bij de bron' te kunnen aanpakken, moeten de schuur en een deel van de woning worden gesloopt, oordeelde de provincie. Daarom besloot ze om de woning te kopen en de bodemverontreiniging te saneren zodat niet nog meer van deze stof wegstroomt. Dat moet nog dit jaar gebeuren. Pas daarna wordt de verantwoordelijkheid voor de grondwaterverontreiniging overgenomen door de gemeente.
Hetzelfde geldt voor een nog veel grotere gifbel die zich beweegt vanaf de Arnhemseweg. De omvang daarvan is berekend op 2.400.000 kubieke meter. Daar komt volgens de instanties geen gif meer bij. De bron van die verontreiniging - aan de Arnhemseweg 66 stond een chemische wasserij - is namelijk al in 1986 gesaneerd.
Vervuild grondwater
Apeldoorn heeft op een groot aantal plekken te maken met vervuild grondwater, dat zich soms tot wel 100 meter diepte bevindt. De gemeente besloot in 2013 om tot 'gebiedsgericht grondwaterbeheer' over te gaan en niet iedere afzonderlijke verontreiniging aan te pakken, omdat dat vaak lastig is. Voor dat systeem heeft Apeldoorn 465.000 euro in kas en daar komt nu 625.000 euro bij.
Verontreinigingen worden in de gaten gehouden (gemonitord). Vervolgens wordt, zo is de tendens, het zelfherstellend vermogen van de bodem afgewacht. Het risico dat Apeldoorn alsnog voor grote kosten komt te staan door deze gifbellen schat de gemeente niet zo hoog in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KAART | Zwartewaterland landelijke coronakoploper, zorgwekkende weekcijfers IJsselland
In de veiligheidsregio’s IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Flevoland zijn tussen gisterochtend en vanochtend 388 positieve coronatests gemeld, 79 meer dan een etmaal eerder. De gemeente Zwartewaterland valt opnieuw in negatieve zin op. Ook de weekcijfers van de drie veiligheidsregio’s zijn allesbehalve zaligmakend. -
PREMIUM
Mysterie opgelost: Ryanne van Dorst naar Apeldoornse boerderij voor opnames tv-programma BNNVARA
Zowel omroep BNNVARA als haar management willen de geruchten niet bevestigen, maar de gemeente Apeldoorn doet dat nu wel: Ryanne van Dorst komt naar de stad voor de opnames van een tv-programma over duurzaamheid. Van maart tot september betrekt ze een vervallen boerderij aan de Van Isendoornlaan in de wijk Zuidbroek. -
Apenheul-bezoekers pas op: fraudeurs kunnen je geld aftroggelen na datalek
Klanten van Apenheul en Julianatoren van wie persoonlijke gegevens op straat zijn beland door een datalek, lopen wel degelijk risico om slachtoffer te worden van oplichters. Die kunnen hen met deze data simpel om de tuin leiden en bijvoorbeeld geld afhandig maken, zegt ethisch hacker Sanne Maasakkers van het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT. ,,Reden om extra alert te zijn.’’ -
Alex Rentier nieuwe ceo Keolis Nederland
Alex Rentier is de nieuwe ceo bij Keolis Nederland. De busvervoerder was na het vertrek van Frans Janssen november vorig jaar op zoek naar een opvolger. -
PREMIUM
Justitie na diefstal goederen kazerne Apeldoorn: ‘Er was heel weinig controle binnen Defensie’
Tegen drie verdachten is vandaag een taakstraf geëist voor het stelen en de heling van meubels en witgoed van Defensie en de overheid. Volgens justitie en één van de verdachten was dat verduisteren een koud kunstje. Omdat Defensie nauwelijks een controlesysteem heeft en bovendien uitgaat van het vertrouwen van de eigen medewerkers.
-
PREMIUM
Horeca in Apeldoorn en Nunspeet gooit terrassen open: ‘We hebben perspectief nodig’
Horecaondernemers in Nunspeet en Apeldoorn sluiten zich aan bij de landelijke protestactie en gooien dinsdag symbolisch hun terrassen open. De tafels en stoelen worden met rood-wint lint afgezet, zodat niemand er gaat zitten. ,,We hebben dringend perspectief nodig’’, verzucht kroegbaas Jacco Talen uit Apeldoorn. ,,Dit houden we niet vol.’’ -
PREMIUM
Apenheul en Julianatoren waarschuwen bezoekers na datalek: 'Wees alert op telefoontjes en mails’
Gegevens van bezoekers van de Apenheul en Julianatoren zijn onbedoeld verspreid door een datalek bij Ticketcounter. Een bestand met persoonsgegevens van bezoekers die via de website van de dierentuin en het pretpark in Apeldoorn kaartjes hebben gekocht of in het bezit waren van een abonnement zijn in verkeerde handen gekomen. De bedrijven waarschuwen bezoekers om alert te zijn. -
Kieswijzer
Kieswijzer, hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart 2021. Om de keuze makkelijker te maken legden we dertig stellingen voor aan achttien lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt.
In samenwerking met indebuurt Apeldoorn