Volledig scherm
© ANP XTRA

Zonnepanelen moeten scholen in Apeldoorn aan wat extra geld helpen

Alle scholen in Apeldoorn krijgen zonnepanelen, voor zover dat technisch haalbaar is. Dat willen in elk geval burgemeester en wethouders, die de schoolbesturen daarvoor willen helpen met de financiering. Het voordeel van een lagere energierekening is op termijn voor de scholen.

De gemeenteraad heeft komende donderdag het laatste woord over het plan. Apeldoorn zet al geruime tijd in op zonne-energie als belangrijke vorm van duurzame opwek. De afgelopen tijd is met de besturen van zowel het basisonderwijs als voortgezet onderwijs gesproken over dit thema. De bedoeling is dat op alle scholen die daarvoor geschikt zijn, panelen op het dak komen.

Profiteren

De gemeente zou daarvoor maximaal 1,5 miljoen euro uit moeten trekken; deels gaat het om een bijdrage in de kosten, deels om leningen. De schoolbesturen betalen in 12 jaar rente en afschrijving terug. De verwachting is dat de scholen na die periode kunnen gaan profiteren van de lagere stroomrekening. Het geld dat ze besparen kunnen ze dan in onderwijs steken, zien burgemeester en wethouders voor zich. Tegelijk helpt het Apeldoorn als geheel bij de omschakeling naar duurzame energie.

Uiteindelijk zouden er ruim 6500 panelen moeten komen die samen evenveel stroom opwekken als 500 huishoudens verbruiken. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn