Volledig scherm
PREMIUM
Jan Markink aan het woord. © Jan Ruland van den Brink

200 miljard euro voor een klimaatneutraal Gelderland in 2050. Klopt dat wel?

VIER VRAGEN OVERARNHEM - Maar liefst 200 miljard euro. Zo veel geld is mogelijk nodig om Gelderland in 2050 klimaatneutraal te hebben. Althans, dat zegt Jan Markink van de Gelderse VVD en nog altijd gedeputeerde van financiën. Het bedrag dat hij noemt, roept de nodige vragen op.

Quote

Wanneer je energie moet importeren, en je doet het op een manier zonder bijkomende negatieve effecten, dan klinkt dat toch ook prima?

HAN-lector Aart-Jan de Graaf

Klopt het wel wat Markink beweert?
Het is een vraag die deskundigen niet zo een-twee-drie vanuit hun bureaustoel kunnen beantwoorden, zo blijkt uit een rondgang. Dat Markink niet kan zeggen hoe zijn doorberekening precies is opgebouwd, maakt het helemaal lastig te reageren. Zo vraagt Mascha Smit, lector Duurzame Energie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), zich af of bij de rekensom rekening is gehouden met economische kosten die bespaard worden door te investeren in een milieuvriendelijker Gelderland. Een woordvoerder van de universiteit van Wageningen vertelt dat het ‘sowieso onmogelijk’ is cijfers voor de toekomst hard te maken.

Landelijk Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet stelde eerder al meermaals dat de klimaatambities voor heel Nederland minstens 1000 miljard gaan kosten. Naar aanleiding van die bewering deed De Volkskrant in februari een feitencheck. De conclusie: de kosten tot 2050 zijn ‘nauwelijks te controleren’, maar met een flinke slag om de arm zou het bedrag voor een groen Nederland wel eens kunnen oplopen tussen de 500 en 700 miljard. Dat ligt in de buurt van de 660 miljard waar onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau CE Delft bij een schatting in 2017 op uitkwam.

De mogelijke 200 miljard van Markink voor alleen Gelderland vormt daar al bijna eenderde van. In dat opzicht een enorme hoeveelheid euro’s voor één provincie.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement