De afgebrande schuur in de brandgang aan het Boskoopplantsoen, woensdagochtend. De politie heeft de omgeving afgezet met linten en doet onderzoek.
Volledig scherm
De afgebrande schuur in de brandgang aan het Boskoopplantsoen, woensdagochtend. De politie heeft de omgeving afgezet met linten en doet onderzoek. © DG

Aanhouding na twee branden in Arnhem-Zuid; alerte buurtbewoners voorkomen overslag naar woning

UPDATEARNHEM - De politie heeft dinsdagavond een persoon aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee branden in Arnhem-Zuid. Bij een van de branden ging een schuur in vlammen op. 

De eerste brand werd dinsdag om 23.20 uur ontdekt bij de brandgang aan het Boskoopplantsoen in de Arnhemse wijk Elderveld-Zuid. Bewoner Willem de Ridder en zijn vrouw roken binnenshuis een brandlucht, maar konden daar in eerste instantie niet de oorzaak van vinden. Dat lukte pas toen buren aanbelden en hen op de brandende schuur wezen. 

De Ridder en diverse buurtbewoners zijn zelf gaan blussen en belden direct het alarmnummer 112. Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al metershoog uit de schuur. 

De brandweerlieden en buurtbewoners, waaronder Toon Hensens, wisten samen overslag naar de woning van De Ridder te voorkomen. ,,We hielden de gevel van het huis nat om te voorkomen dat de vlammen onder het dak zouden slaan", aldus Hensens. ,,We hebben mazzel gehad dat dit niet is gebeurd. Anders was het veel erger afgelopen.” 

Vermoedelijk is de brand begonnen bij de afvalcontainer. Van de schuur is ondanks de bluspogingen weinig meer over. 

Instagram

De tweede brand vond plaats in de brandgang achter een woning aan de nabijgelegen Leerdamstraat. Een bewoner wist daar met zijn tuinslang het vuur te blussen. Daarmee is grote schade voorkomen. Twee kliko’s en een houten tuinbankje gingen verloren.

De politie doet onderzoek en houdt rekening met verband tussen beide brandstichtingen. In een bericht op het sociale medium Instagram laat de politie Arnhem-Zuid weten dat er een verdachte is aangehouden. De personalia van de verdachte zijn nog niet bekend. 

De brandschade in de brandgang bij de Leerdamstraat in Arnhem, woensdagochtend. Ook hier is de locatie afgezet met linten.
Volledig scherm
De brandschade in de brandgang bij de Leerdamstraat in Arnhem, woensdagochtend. Ook hier is de locatie afgezet met linten. © DG
In een bericht op het sociale medium Instagram laat de politie Arnhem-Zuid weten dat er een verdachte is aangehouden.
Volledig scherm
In een bericht op het sociale medium Instagram laat de politie Arnhem-Zuid weten dat er een verdachte is aangehouden. © Instagram
Dinsdag laat op de avond hebben er twee branden gewoed in Arnhem-Zuid. Bij een van de branden ging een schuur in vlammen op.
Volledig scherm
Dinsdag laat op de avond hebben er twee branden gewoed in Arnhem-Zuid. Bij een van de branden ging een schuur in vlammen op. © Roland Heitink