Alle Arnhemse terreurverdachten blijven voorlopig vastzitten

videoAlle verdachten die vastzitten voor het beramen van een terreuraanslag in Nederland, blijven voorlopig vastzitten. Van de zes verdachten van de grootste Nederlandse terreurcel in jaren zijn er donderdag drie op komen dagen bij de rechtbank. Hoofdverdachte Hardi N. ontbrak. Eens te meer is gebleken dat Nederland is ontsnapt aan een grote aanslag. 

Volgens de officier van justitie is Nederland ontsnapt aan een terreuractie met ‘tientallen slachtoffers’. Dat zei hij aan het begin van de rechtszitting: ,,De verdachten namen afscheid van vrienden. Deze verdachten waren op pad een aanslag te plegen, met tientallen slachtoffers. Nederland is aan een grote aanslag ontsnapt.”

Er was nooit concreet gevaar, stelt de officier, vanwege de infiltratie-actie. ,,Maar hoe anders had het kunnen lopen? Als het touwtje met de infiltranten was gebroken, dan hadden we misschien wel tientallen slachtoffers gehad.”

Kritiek

De advocaten van de verdachten stellen dat de infiltratie-actie van het OM gezien kan worden als uitlokking. ,,Het OM heeft geholpen bij het creëren van deze groep. Het idee om de jongens te laten trainen kwam van de infiltrant. Zo werd er vrees voor een aanslag gecreëerd. Zonder OM was die er niet geweest.”

Volledig scherm
Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van zeven mannen vast tijdens een grote anti-terreuractie waarbij een mogelijke aanslag is verijdeld. © ANP Handouts

De verdachten

Het ging vandaag om een tussentijdse zitting, de zaak is nog niet inhoudelijk behandeld. Justitie verdenkt de groep ervan een aanslag te hebben willen plegen op een groot evenement, daar spraken ze in bijeenkomsten ook over. Ze zouden het doen met kalasjnikovs en bomgordels, ook wilden ze op een andere plek een bomauto laten ontploffen.

Alle verdachten komen oorspronkelijk uit de regio Arnhem, enkele verhuisden de afgelopen periode naar Rotterdam en Vlaardingen. De hoofdverdachte is Hardi N. (34) uit die stad. Hij werd al eerder veroordeeld voor een poging uit te reizen naar Syrië. Hij kreeg uiteindelijk een relatief lage straf om dat zijn deradicaliseringsproces goed leek te verlopen. Nu lijkt hij de spil in Nederlands grootste terreurplot in jaren.

Volgende zitting is op 3 april. Daarna weer een op 23 mei. Lees hier de live-twitterfeed terug.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement