Als het spiegeltje niet meer besloeg kon het lichaam veilig de grond in
arnhem voor eeuwigIn de rubriek ‘Arnhem voor eeuwig’ beschrijft Peter Bloemendaal, oud-journalist van de Arnhemsche Courant, aan de hand van een oude foto het leven in Arnhem in vroeger dagen. Vandaag de inmiddels verdwenen dodenakkers in de stad.
Delen per e-mail
Arnhem heeft in de loop der jaren de nodige begraafplaatsen binnen de stadsgrenzen gehad die niet meer bestaan. Naast de Coehoornstraat tegenover het huidige station Arnhem Centraal lag bijvoorbeeld ooit een grote begraafplaats. Die algemene en protestantse begraafplaats werd in 1825 in gebruik genomen. Vanaf 1862 werd er niet meer begraven. Het veld was overvol geraakt. Uiteindelijk is de dodenakker in 1925 geruimd.
Naast Onder de Linden was ooit ook een grote begraafplaats. Die dodenakker bestond uit drie delen. In 1852 werd het katholieke deel in gebruik genomen. In november 1858 kwam daar een Joods gedeelte bij. En in 1862 werd het deel voor protestanten en niet-kerkelijken in gebruik genomen.
Al in 1873 dreigde ook deze begraafplaats overvol te raken en werd een begin gemaakt met de aanleg van de begraafplaats Moscowa, waar in 1876 de eerste begrafenis plaatsvond.
Bij Moscowa stond ooit een ‘lokaal voor schijndoden’. Gevoed door gruwelijke verhalen was men als de dood levenden te begraven. Na het overlijden hield men een spiegeltje of veertje voor de mond. Besloeg het spiegeltje niet, of bewoog het veertje niet, dan was de dood daadwerkelijk ingetreden en kon men veilig begraven. Een ingenieus alarmbellensysteem in de ruimte bood overlevenden een laatste kans de grafdelvers erop te wijzen dat ze te vroeg waren.
Lijkenhuis als kleedkamer, begraafplaats als speeltuin
Die dodenakker tussen de kerk en de Groote Markt werd toen geruimd en de resten verhuisden naar de Steenstraat
Na de ingebruikname van Moscowa werd naast Onder de Linden niet meer begraven en een deel van de graven werd geruimd. Rond 1909 ontstond op dat geruimde deel de Eerste Korfbal Club Arnhem (EKCA), die een tijdje het voormalige lijkenhuis op de begraafplaats als kleedkamer heeft gebruikt.
In 1930 werd op een ander deel van de voormalige begraafplaats een speeltuin geopend, op de plek waar tegenwoordig De Leuke Linde is. De graven waren daar natuurlijk toen ook al geruimd. In juni 1960 werd het fraaie toegangsgebouw gesloopt. Uiteindelijk is het Joodse deel ook geruimd, in 1985.
Aan de Steenstraat lag ooit ook een begraafplaats, op de plek waar nu de St. Martinuskerk staat. Naar deze plek week men uit toen rond 1780 de begraafplaats aan de zuidzijde van de Grote of Eusebiuskerk (waarschijnlijk de eerste en dus oudste begraafplaats binnen de stadsgrenzen) vol was geraakt. Die dodenakker tussen de kerk en de Groote Markt werd toen geruimd en de resten verhuisden naar de Steenstraat. In 1865 was de begraafplaats aan de Steenstraat ook alweer overvol.
Een heel oude begraafplaats die nog wel bestaat, is de Joodse begraafplaats op de stuwwal tussen de Utrechtseweg en Onderlangs. Deze begraafplaats draagt de naam De Zandbergen. Er werd begraven tussen 1755 en 1827.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Tof parcours’ in Arnhem om een lans te breken voor heropening fitnesscentra
Leonie Wieggers (30) en Sabine Entingh (44) liepen zaterdag in park Sonsbeek een ‘tof parcours’ om een lans te breken voor heropening van de sportscholen in Nederland. Honderden fitnessclubs in Nederland boden buiten een coronaproof training aan onder het motto ‘Stilzitten is geen optie’. Er wordt intussen gebroed op vervolgacties om de regering over de streep te krijgen. -
Arnhemse schrijfster Simone Atangano-Bekono dringt door tot de shortlist van de Libris Literatuurprijs
ARNHEM - De Arnhemse schrijfster Simone Atangano-Bekono heeft weer een volgende stap gezet op weg naar de Libris Literatuurprijs 2021. Maandagavond werd de longlist (achttien schrijvers) ingeperkt tot de shortlist (zes schrijvers). Atangano-Bekono overleefde de schifting. -
Arnhemse coalitie breekt vanwege ‘negatieve houding en toon’ D66
ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA hebben de samenwerking met D66 in het stadsbestuur van Arnhem opgezegd. De partijen laten in een verklaring weten dat een constructieve samenwerking met de democraten niet mogelijk is, naar hun inzicht. -
Voormalig Arnhems burgemeester Krikke gaat aan het werk bij Faunabeheereenheid Gelderland
ARNHEM - Oud-burgemeester van Arnhem Pauline Krikke gaat aan de slag bij de Faunabeheereenheid Gelderland. Ze is vanaf maandag 1 maart de nieuwe voorzitter van de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van wilde dieren als zwijnen en herten in de provincie. -
PREMIUM
De Arnhemse binnenstad begint weer wat te bruisen dankzij het ‘winkelen op afspraak’ en opening van de kapsalons en nagelstudio's
ARNHEM - Een rij vrouwen met hun haren in aluminium gewikkeld in een kapsalon. Een aantal mannen dat op een bankje buiten wacht op een knipbeurt bij de barbier. En een oudere dame die bij een breiwinkel verschillende kleuren wol inslaat.
-
Kapper knipt haren in Arnhemse kerk om aan grote vraag te voldoen: ‘Unieke ervaring’
ARNHEM - Na een sluiting van elf weken mogen de kappers hun scharen woensdag weer oppakken. Omdat de reguliere stoelen al snel voor meerdere dagen waren volgeboekt, heeft Dierking Coiffures uit Arnhem besloten een tijdelijke extra locatie te openen. In een bijna honderd jaar oud kerkgebouw. -
PREMIUM
Kap- en nagelsalon Albert en Michella Kox wél open, maar bijbehorende zonnestudio niet
ARNHEM - Eigenaren van zonnestudio’s zijn boos. De toestemming om afgelopen woensdag weer open te gaan was vorige maand nog niet gegeven of ze werd dezelfde dag alweer ingetrokken. -
Sharon Gesthuizen directeur Academie voor Art & Design bij ArtEZ in Arnhem
ARNHEM/NIJMEGEN - Oud-SP-politica Sharon Gesthuizen (45) is vanaf 1 april de nieuwe directeur van de Academie voor Art & Design van kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Zij volgt Charlotte Bik op, die naar de kunstacademie in Rotterdam is vertrokken.
0 reacties