Andreas herkent in Arnhem minstens 250 acrobaten van eerdere festivals

VIDEOARNHEM - Er zijn bijeenkomsten waar helemaal niemand hem vreemd voorkomt. Dat is in de grote hal van het Arnhemse sportcentrum Valkenhuizen, waar tot en met maandag het Nederlands Acrobatiekfestival plaatsvindt, iets te veel gevraagd. ,,Dit festijn is wel heel erg groot. Met ook veel nieuwkomers. Ik ken dus niet alle 800 deelnemers. Maar wel minstens 250 er van”, zegt Andreas Wilging met een lach.

Volledig scherm
Meer dan achthonderd acrobaten uit binnen- en buitenland komen tot maandagmiddag in actie op het Nederlands Acrobatiekfestival in sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem. © Gerard Burgers

De 40-jarige Duitser kwam elf jaar geleden in aanraking met de acrobatieksport en het pakte hem meteen. Tegenwoordig traint hij twee tot drie keer per week en pakt hij net zoveel festivals mee als zijn agenda het toelaat. ,,Er zijn tijden geweest dat ik er meer dan 26 per jaar bezocht. Door heel Europa. Tegenwoordig zijn het er iets minder.”

Wilging loopt op Valkenhuizen van speelvloer naar speelvloer. Soms blijft hij even staan kijken bij een groepje dat zich een bepaalde oefening probeert eigen te maken, dan weer doet hij mee. ,,Dat is het leuke van acrobatiek. Niets moet, alles mag. Iedereen doet zijn best, maar we maken er geen wedstrijd van. Daarom is die sfeer ook zo geweldig.”

Samen iets tot stand brengen. Daar geniet de gespierde man uit Karlsruhe van. ,,Elkaar helpen, net zo lang tot het functioneert, tot je het voor elkaar hebt. Dat motiveert, dat geeft vreugde. Je kunt er ook heerlijk je creativiteit in kwijt.”

Nieuwe ideeën

Volledig scherm
Workshops vormen het grootste bestanddeel van het Nederlands Acrobatiekfestival in Arnhem. © Gerard Burgers

Wilging kan inmiddels veel als het op acrobatiek aankomt. Maar hij benadrukt meteen dat ook iemand die net komt kijken welkom is op de festivals. ,,De enige vereiste is dat je schoon bent. Omdat je steeds lijfelijk contact hebt. We zijn hier vooral om van elkaar te leren en met elkaar te oefenen. Nieuwe ideeën opdoen, nieuwe mensen ontmoeten ... het komt hier op z'n festival allemaal bij elkaar. We vormen één grote familie.”

Het bewijs van zijn woorden wordt om hem heen geleverd. Tijdens de vele workshops, die het hoofdbestanddeel vormen van het festival, gaan alle Europese talen vrolijk door elkaar heen. ,,Er zijn hier ook Amerikanen”, weet Wilging. ,,En mensen uit Australië en Nieuw-Zeeland.”

De workshops van overdag worden in de avond afgesloten met shows, waarna aansluitend, tot één uur 's nachts, kan worden gefeest. ,,Nee, geen wilde toestanden", beweert Wilging. ,,We drinken en praten wat. De volgende dag wil je er weer staan.”

Tenten

Volledig scherm
Participerende journalistiek. Verslaggever wordt gelift door acrobaat Andreas Wilging. © DG

Slapen doen de meeste deelnemers in tenten. Het voormalige hoofdveld van voetbalclub ESCA is helemaal volgebouwd. Andreas Wilging heeft het helemaal goed voor elkaar. Hij slaapt gewoon lekker op een matrasje in zijn auto. ,,We proberen het zo goedkoop mogelijk te houden. En dat kan dus ook heel goed met acrobatiek. Je hebt, behalve een redelijk lijf, helemaal niets nodig.”

Het Nederlands Acrobatiekfestival op Valkenhuizen gaat door tot maandag rond het middaguur. Belangstellenden kunnen gratis een kijkje komen nemen. En kunnen ook zomaar, zoals de verslaggever overkwam, door een deelnemer worden uitgenodigd om samen een kunstje te doen.  

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement