Volledig scherm
De Arnhemse wethouder Martien Louwers (PvdA). © Erica de Haas

Arnhem gaat het anders doen: ‘Elke aanvraag voor een uitkering gaan we zien als een vraag naar werk’

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat haar eigen afdeling Werk en Inkomen reorganiseren om meer mensen uit de bijstand aan werk te kunnen helpen. Wethouder Martien Louwers heeft de ambitie om, bovenop het landelijk gemiddelde, vijfhonderd mensen uit de bijstand te laten stromen.

De plannen zijn vastgelegd in het actieprogramma ‘Doorbraak naar werk’. Daarin staat hoe het college zijn ambitie wil realiseren.

Eén van de belangrijkste zaken is een andere benadering van inwoners die een uitkering hebben.

Zij krijgen één aanspreekpunt: een consulent of regisseur die hen helpt met het zoeken naar passend werk, maar die ook andere problemen zoals schulden of armoede aanpakt. De consulent blijft de inwoner volgen en biedt ook nazorg. 

6 miljoen

Met de reorganisatie van de afdeling Werk en Inkomen is een bedrag gemoeid van 6 miljoen euro, verdeeld over vier jaar. Dit bedrag is onder meer nodig voor de invoering van de maatregelen, voor overgangskosten en voor opleidingen. 

Martien Louwers: ,,Iedere aanvraag voor een uitkering gaan we beschouwen als een vraag naar werk. We kijken dus direct wat het werkperspectief voor iemand is. Bovendien wil ik instroom in de bijstand zoveel mogelijk voorkomen, zeker als het om jongeren gaat. Voor het voortgezet speciaal onderwijs bijvoorbeeld, hebben we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt goed geregeld. Die systematiek willen we ook gaan hanteren bij het MBO.”

Door ‘bemiddelen aan de poort’ wordt op dit moment al succesvol voorkomen dat mensen die hun baan verliezen, in de bijstand belanden. Deze formule wil het college bij meer doelgroepen inzetten dan nu het geval is. Ook hoopt het college dat werkgevers zich openstellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Quote

Iedere aanvraag voor een uitkering gaan we beschouwen als een vraag naar werk.

Martien Louwers, wethouder

Innovatieve ideeën

Om innovatieve ideeën en plannen een kans te geven is een werkinvesteringsfonds van 2,5 miljoen beschikbaar.

Dit geld is bijvoorbeeld bedoel voor wijkbedrijven, waar mensen in hun eigen omgeving de eerste stappen naar betaald werk kunnen zetten. Ook maatwerktrajecten voor jongeren zonder startkwalificatie kunnen hiermee worden bekostigd.

Bedoeling is dat zij toch vaktechnische vaardigheden leren die zij bij werkgevers kunnen inzetten.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigingen en straatroof in Zevenaar

    OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigin­gen en straatroof in Zevenaar

    ARNHEM/ ZEVENAAR - Oud zeer, nieuw zeer, opgekropte woede, ongeloof en toekomstplannen vlogen maandagochtend kriskras door de rechtszaal in Arnhem. Een 20-jarige Arnhemmer hoorde daar 200 uur werkstraf, 300 dagen voorwaardelijke celstraf en 8 maanden enkelband eisen, vanwege bedreigingen en een vernieling bij zijn moeder in 2017 en een gewelddadige straatroof in maart 2018 op een jongeman in Zevenaar.