Volledig scherm
Een prognose van eerder dit jaar. © vanRossumDesign

Arnhem groeit van 157.000 inwoners nu naar 172.400 in 2035

ARNHEM - Arnhem krijgt er in de komende jaren flink wat inwoners bij. De stad groeit volgens de nieuwste prognoses tot 2035 met bijna 10 procent door van 157.000 (in 2018) naar 172.400 inwoners. 

Dat is een flink contrast met de omliggende gemeenten, waar de groei beperkt blijft tot enkele procenten. In het vergrijsde Renkum zal het inwonertal zelfs teruglopen.

Uit de maandag gepubliceerde Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de bevolking in Nederland tot 2035 met een miljoen mensen zal toenemen tot 18,3 miljoen mensen. De grote en middelgrote steden zullen groeien, aan de randen van het land (zoals in de Achterhoek) zal de bevolking afnemen.

Die trend is ook in deze regio waarneembaar. De steden groeien sterk. Dat geldt voor Arnhem, dat nog wat sterker lijkt te groeien dan dit voorjaar in een gemeentelijke prognose werd voorzien. Daarin werd voorspeld dat in 2040 Arnhem 173.000 inwoners zou halen. 

Nijmegen tikt straks de 200.000 inwoners aan

De groei in de Gelderse hoofdstad is kleiner dan in Nijmegen dat er in de komende periode 24.000 inwoners bijkrijgt en over zestien jaar bijna de 200.000 inwoners aantikt. Ook de regio rond Ede en Wageningen, waar veel mensen uit de Randstad neerstrijken, groeit harder dan die in Arnhem. 

De grote steden zijn, zo stellen de onderzoekers, relatief jong en groeien vooral doordat er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden. Ook hebben steden een grote aantrekkingskracht op immigranten, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten.

Rozendaal groeit nog harder dan Arnhem

Voor Renkum wordt een bevolkingsdaling van 3,3 procent verwacht, voor Rheden een groei van 1,1 procent. Het kleine Rozendaal zou in de prognose nog sterker groeien dan Arnhem, met 14 procent. In deze gemeenten is een sterke vergrijzing zichtbaar.

Landelijk is over zestien jaar een kwart van de bevolking boven de 65 jaar. Maar in deze gemeenten is dat nog net iets sterker: tot 31,2 procent in Renkum. Arnhem is dan met 21 procent 65-plussers een stuk minder vergrijsd. 

In Arnhem zal juist het aantal alleenwonenden verder gaan stijgen. Landelijk zal op termijn een op de vijf inwoners alleen wonen, in Arnhem loopt dat op van 24 naar 27 procent.

Het gaat daarbij om bijna de helft van het aantal huishoudens in de stad. In de omliggende gemeenten doet dat verschijnsel zich juist minder dan gemiddeld voor. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement