Arnhem loopt Songfestival mis op de centen

VIDEOARNHEM - Arnhem loopt het Eurovisie Songfestival mis omdat het niet diep genoeg in de buidel wilde tasten voor het evenement. Zoveel valt op te maken uit de reacties van de Gelderse gedeputeerde Jan Markink en de Arnhemse wethouder Jan van Dellen, die zich sterk maakten voor de komst van het internationale liedjesfestijn naar Arnhem. 

Quote

We hebben er met zijn allen hard aan gewerkt

Jan van Dellen, Wethouder Arnhem

,,Ik heb altijd gezegd dat wij zorgvuldig en voorzichtig zouden opereren, ook in financiële zin”, zegt Van Dellen. ,,Desalniettemin is met steun van de provincie Gelderland een behoorlijk bedrag op tafel gelegd. Wat ik nu wel kan zeggen, is dat de bijdrage van 15 miljoen waar Rotterdam mee schermde voor ons een maatje te groot was.” 

Ook Markink erkent dat het Arnhems-Gelderse bod niet kon tippen aan dat van Rotterdam. Hij wil niet bevestigen dat Gelderland en Arnhem samen tot 5 miljoen wilden gaan. Wel zegt hij nog altijd trots te zijn op het inhoudelijke plan, dat was gebouwd rond het vieren van 75 jaar vrijheid. ,,Ik vind dat nog steeds erg sterk. Wij wilden niet zo ver gaan als Rotterdam, wij hadden onze grenzen.”

Teleurstelling

Van Dellen laat vanaf zijn vakantieadres weten dat hij het ‘ontzettend jammer’ vindt dat Arnhem het Eurovisie Songfestival misloopt, maar dat het aan de inzet niet heeft gelegen. De VVD-wethouder spande zich na de winst van Duncan Laurence in Tel Aviv direct in om Arnhem als kandidaat naar voren te schuiven. ,,We hebben er met zijn allen hard aan gewerkt.”

Zijn teleurstelling over het niet doorgaan van het feest ventileert hij op het moment dat hij nog geen inzage heeft gehad in de toelichting van de publieke omroep op de gemaakte keus.

Goede locatie

Volledig scherm
Jan van Dellen luistert naar hoe het carillon in Huissen het songfestivallied van Duncan speelt. © Gerard Burgers

De NPO stelt in een persverklaring dat de afvallers lager scoorden op zwaarwegende criteria als geschiktheid van de locatie, beschikbaarheid van accommodatie en financiële bijdrage.  Daar kan Van Dellen zich niet geheel in vinden. ,,Als het gaat om hotelaccommodatie, dan overtroffen we met onze capaciteit in de regio Arnhem/Nijmegen in ieder geval Maastricht. En we hadden met GelreDome een heel goede locatie.” 

Markink denkt ook niet dat de beschikbaarheid van het stadion een probleem is geweest voor de Songfestival-organisatie. ,,Wij hadden alles geregeld met een tijdelijk stadion voor Vitesse. En we hadden inmiddels ook geregeld dat Vitesse op 14 mei, als ook de halve finale van het Songfestival was, had kunnen uitwijken naar Doetinchem, naar het stadion van De Graafschap.”

Markink denkt dat de uitstraling van het Songfestival voor Arnhem groter was geweest dan de Giro-start in 2016. Maar, zegt hij: ,,Het WK Volleybal voor vrouwen in 2022 dat hier wel gehouden wordt, zal groter zijn dan het songfestival. Mensen verkijken zich daarop - volleybal is wereldwijd een enorm grote sport.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement