Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Arnhemmer door eigen zoon gedood in Irak, moeder aangevallen

UPDATEARNHEM - Een Arnhemmer is vorig jaar april tijdens een vakantie in Irak door zijn eigen zoon (31) doodgestoken. De 31-jarige zoon had vermoedelijk een psychose. Ook de moeder (66) is daarbij ernstig gewond geraakt. De zoon probeerde daarna zelfmoord te plegen.

Dat bleek vrijdag voor de rechtbank in Arnhem, tijdens een strafproces over de productie van en handel in anabole steroïden tussen 2012 en 2015. 

Het Openbaar Ministerie vervolgde daar de vader, moeder en twee van de zoons uit het gezin voor. De aanklager eiste donderdag drie jaar cel,  waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen de 29-jarige zoon uit het gezin. Vrijdag eiste het OM twee jaar cel tegen de 31-jarige zoon.

De strafzaak tegen de moeder is van de baan. De trauma’s die de vrouw meemaakte, in combinatie met haar kleine rol en de ouderdom van de strafzaak, maakte dat de rechtbank vindt dat vervolging haar onnodig verder in de put helpt, wat zwaarder weegt dan het belang van de maatschappij dat ze wordt vervolgd.

Erbil

Volgens berichtgeving van Koerdische media gebeurde het ’s morgens vroeg in Erbil, waar de familie tien dagen eerder was aangekomen. De moeder zou tussen haar man en haar zoon hebben willen springen, maar werd daarbij zelf gestoken. Zij zou dat zelf maar ternauwernood hebben overleefd.

Na de aanval op zijn ouders zou de zoon zichzelf hebben verwond met het mes en zich daarna uit het raam van de tweede verdieping van het huis hebben gegooid.

Schizofrenie

De 31-jarige zoon lijdt aan schizofrenie en woont inmiddels beschermd in de omgeving van Arnhem, vermeldt een bron. Hij is in Irak al vervolgd volgens zijn advocaat en daar ontoerekeningsvatbaar verklaard. Na een verplijf in een psychiatrische instelling is hij gerepatrieerd naar Nederland.

De 29-jarige zoon wordt door het Openbaar Ministerie(OM) beschouwd als drijvende kracht achter een Arnhems laboratorium en webwinkel voor anabole steroïden en valse erectiepillen. De broer wordt door het OM beschouwd als de laborant.

De 29-jarige zoon, in wiens flat aan het Schipholplein een soort laboratorium werd gevonden en op wiens naam websites stonden en bestellingen voor grondstoffen zijn gedaan, zegt dat hij in de macht van verkeerde jongens was gekomen en geld kreeg om dingen op zijn naam te doen.

Advocaat vindt bewijs te mager

De advocaat van de 31-jarige zoon vindt het bewijs in het dossier tegen haar cliënt veel te mager en stelt dat het bewijs dat er ligt, zoals een appje waarin hij zijn broer vraagt om spuiten, verklaard kan worden doordat hij zelf af en toe anabolen gebruikte.

In en bij de woning van de ouders zijn geldbedragen van 46.000 en 22.000 euro gevonden. Op rekeningen van de 29-jarige zoon zijn contante stortingen voor in totaal 80.000 euro gedaan. Het OM denkt dat er bijna twee ton is verdiend en wil dat de zoons daarvan hun deel aan de staat betalen.

De rechtbank doet uitspraak tegen de zoons op 19 december.