Gerard Velthuizen wil zo snel mogelijk weer terug naar Arnhem, Met de trolley in aanslag poseert hij even buiten zijn tijdelijk verblijf in Johannesburg. ,,Ik mag hier eigenlijk niet staan."
Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Velthuizen wil zo snel mogelijk weer terug naar Arnhem, Met de trolley in aanslag poseert hij even buiten zijn tijdelijk verblijf in Johannesburg. ,,Ik mag hier eigenlijk niet staan." © Gerard Velthuizen

Arnhemmer Gerard wacht in afgegrendeld Zuid-Afrika op vlucht terug: ‘Het leger loopt hier op straat’

ARNHEM/ JOHANNESBURG - Oud-wethouder Gerard Velthuizen, voorzitter van het Platform Binnenstad Arnhem, overwintert in Zuid-Afrika. Hij was waarnemer van de verkiezingen van 1994 die Nelson Mandela tot president maakte. ,,Het land heeft mijn hart gestolen.” Op 10 april wilde hij terug naar Nederland. Maar het liep anders. Het leger loopt op straat.

Gerard Velthuizen bracht zijn vakantie aanvankelijk door in een appartement in Houtbaai onder de rook van Kaapstad, samen met zijn Zuid-Afrikaanse partner Leana. Na de totale lockdown logeren ze bij vrienden in Johannesburg. Velthuizen loopt even de straat op voor een snelle foto. ,,Snel terug. Want dit mag niet.”

Paspoort

Gerard Velthuizen is op 9 juni 1952 geboren in Ede. Hij was wethouder van de gemeente Arnhem van 1986 tot 1994. Daarna leidde hij woningcorporaties en culturele organisaties. Velthuizen leerde Zuid-Afrika kennen als wethouder Volkshuisvesting in een tijd dat Arnhem een band kreeg met het Zuid-Afrikaanse Kimberley.

Hij zette zich in voor steun aan deze stad via de stichting Conkim. Sinds januari 2016 is hij voorzitter van het Platform Binnenstad Arnhem. Hij heeft een relatie met Leana uit Zuid-Afrika. ,,Ik heb twee dochters van 37 en 40, twee kleinzonen van 9 en 13, twee kleindochters van 2 en 4. Er is een kleinzoon op komst.” 

U leest in Zuid-Afrika de Gelderlander en enkele Nederlandse kranten. Hoe heeft u de opkomst van corona in de wereld ervaren?
,,Met nieuwsgierigheid en lichte zorg las ik aanvankelijk de artikelen over de ziekte corona in China. Een zorg die eind januari toenam toen Europa niet onkwetsbaar bleek. Eind februari sloeg ook in Nederland het virus toe. Wat sindsdien met de snelheid van het licht gebeurde, is moeilijk te beschrijven.’’

,,Veel vrienden en bekenden in Zuid-Afrika waren ervan overtuigd dat dit land buiten schot zou blijven. Het virus was voor hen iets van de rijke westerse wereld, waar mensen veel meer reizen.”

Quote

Het was voor ons een andere wereld. Half maart genoten wij in Stellen­bosch in Zuid-Afri­ka van verschil­len­de optredens tijdens een festival

Gerard Velthuizen
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement