Arnhemmer met bedrijfsbus kan straks zonder gedoe eigen grofvuil wegbrengen
ARNHEM - Arnhemmers die met hun bedrijfsbus hun particuliere grofvuil willen wegbrengen, krijgen makkelijker toegang tot de afvalbrengstations in Arnhem-Noord en -Zuid.
In de loop van maart kunnen ze een digitale dagontheffing krijgen waarmee ze een van de stations kunnen bezoeken om van hun oude stoel, hun takken uit eigen tuin of hun verfblikken af te komen.
Te bureaucratisch
Deze oplossing moet een einde maken aan de klachten van tientallen zzp’ers, die zich benadeeld voelen door dit onderdeel van het spraakmakende afvalbeleid in Arnhem. Vorig jaar werden ze geweigerd omdat ze met hun bestelbus voor brengers van bedrijfsafval werden aangezien, daarna voelden ze zich niet voldoende geholpen omdat de door de gemeente bedachte tegemoetkoming te bureaucratisch was.
De ellende begon toen de gemeente vorig jaar zomer een al jaren geldende regel strikter ging toepassen. Die is dat alleen inwoners afval op brengstations mogen afleveren en dat bedrijven naar een depot voor bedrijfsafval moeten. Het gevolg was dat de toegang werd geweigerd aan wie met een als zodanig herkenbare bedrijfswagen aan kwam rijden, óók als daar privé-afval in lag.
Geprinte ontheffing
Omdat de gemeente de onredelijkheid daar ook van inzag, werd bedacht dat zij telefonisch een geprinte dagontheffing konden aanvragen, op te sturen per post of op het stadhuis af te halen. In combinatie met de afvalpas kon je met je busje dan toch grofvuil wegbrengen.
Destijds werd al aangekondigd dat de regeling in de loop van dit jaar zou worden vereenvoudigd. Niettemin bleven zzp’ers mopperen over klantonvriendelijke bejegening. Ook de lokale politiek constateerde dat het van een enorme bureaucratie getuigt om elke keer als eenmanszaak een papiertje aan te moeten vragen voor een afvalstorting.
Automatisch bericht
Mede op aandrang van de gemeenteraad moet het over twee maanden dan toch simpeler gaan. Heb je een bedrijfsbus en wil je grofvuil wegbrengen, dan kun je straks op de website inzamelwijzer.suez.nl de knop ‘abs grof huishoudelijk afval met bedrijfsbus’ aanklikken.
Vervolgens vul je het kenteken van je bus in, de bedrijfsnaam en de datum van je bezoek. Daarna krijg je automatisch een bericht terug, met de ontheffing erbij.
Inzicht in gebruik
Sta je met je bedrijfsbus aan de poort en ben je de aanmelding vergeten, dan kun je ter plekke nog een ontheffing regelen via de telefoon of computer op het kantoor van het afvalbrengstation. ,,Op deze manier heeft de bewoner makkelijk en snel toegang en hebben wij digitaal inzicht in het gebruik van de regeling en het aantal bezoeken”, laat het college van burgemeester en wethouders weten in zijn voorstel aan de raad.
Het Arnhemse afvalbeleid stoelt op het principe dat de vervuiler betaalt. Daarom wil de gemeente voorkomen dat bedrijven gratis hun afval lozen. Zouden die hun gang kunnen gaan, dan draait de gewone Arnhemmer er voor op via een hogere afvalheffing. Voor elke inwoner geldt dat-ie maximaal zes keer per jaar grofvuil mag brengen. Gemiddeld doet een Arnhems huishouden dat overigens twee à drie keer per jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMcolumn onderlangs
Schotse hooglanders. Menig verkeersdeelnemer kan een voorbeeld aan ze nemen
Op mijn bureau ligt een stapel papier en bovenop die stapel ligt een presse-papier. Het is een halve bol van glas. Kijk je door die bol dan zie je (gek genoeg) een Schotse hooglander. Ik zal het ding ooit op een verjaardag gekregen hebben. Waarschijnlijk aangeschaft in een bezoekerscentrum van een natuurgebied. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Korpschef Henk van Essen laat zich bijpraten over Arnhemse methode om kinderen uit de drugsmisdaad te houden
ARNHEM - Nationale korpschef Henk van Essen heeft zich donderdag uitgebreid laten bijpraten over de nieuwe aanpak van jeugdcriminaliteit in Arnhem. In een buurthuis in de wijk Presikhaaf werd hij in het bijzijn van burgemeester Ahmed Marcouch bijgepraat door jongerenwerkers, schooldirecteuren en politiemensen. -
PREMIUM
Zorginstelling Grow in Life ontkomt aan faillissement en gaat verder als Athena Zorg
ARNHEM - Van de drie zorginstellingen die vielen onder 4 Your Care Management maakt alleen Grow in Life aan het Jansplein in Arnhem een doorstart. De zusterbedrijven Jezebel uit Andelst en 4 Your Care uit Arnhem zijn inmiddels failliet verklaard.
-
Oplossing voor boze zzp’ers die op afvalbrengstations in Arnhem worden geweigerd
ARNHEM - Tientallen zzp’ers hebben bij de gemeente geklaagd over het feit dat zij ten onrechte niet worden toegelaten als zij huishoudelijk afval komen brengen bij het afvalbrengstation in Arnhem-Noord of Arnhem-Zuid. -
PREMIUM
Montere antwoorden bij kritisch afvalspreekuur in Arnhem
ARNHEM - Turft de gemeente Arnhem de vervuiling naast restafvalcontainers wel eerlijk? Wat gaat u aan die troep doen? Wanneer gaat de inwerpopening van 30 naar 60 liter? Waarom staan gft-containers te stinken in de zon? -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.