Volledig scherm
Donnerwetter in de PI Arnhem vorig jaar, met Rocco Ostermann op de voorgrond en Wout Kemkens daar achter. © Erik van 't Hullenaar

Arnhemse artiesten van gevangenis naar gevangenis om bajesplaat te maken

ARNHEM - Een plaat maken met gevangenen. Dat is wat Rocco Ostermann, frontman van de Arnhemse band Donnerwetter, gaat doen samen met gitarist Wout Kemkens en coördinator Erik Guillot. Het project heet ‘De Niemanders’. 

Het idee ontstond vorig jaar, toen Ostermann in het teken van 10 jaar Luxor Live optredens in de Penitentiaire Inrichting Arnhem, in de volksmond beter bekend als de Blue Band Bajes verzorgde.

Dit deed hij samen met gevangenen. Van tevoren werden nummers van Johnny Cash ingestudeerd en daarna samen opgevoerd. 

Johnny Cash, maar dan anders

Als een ware Cash, die zich in de Verenigde Staten ook voor gevangenen inzette en in meerdere gevangenissen nummers opnam, reizen Ostermann en Kemkens nu van gevangenis naar gevangenis om samen met de gedetineerden nummers te schrijven. 

,,Het mag van het Ministerie van Justitie niet te veel een lolletje zijn”, legt Guillot uit. Ostermann en Kemkens laten de mannen in het huis van bewaring in songteksten omschrijven hoe het leven in de bajes is. ,,Maar we laten ze ook omschrijven hoe ze er gekomen zijn”, vertelt Ostermann.

Podcast 

De aanloop naar de bajesplaat wordt binnenkort bijgehouden op de website niemanders.nl. Hier zal overigens niet alleen Ostermann zijn bevindingen delen in de vorm van columns.

Het hele proces wordt ook gevolgd door Dennis Gaens schrijver en radiomaker. Gaens loopt mee en legt in een podcast uit wat hij hoort en ziet van de gevangenen en de impact die het een en ander maakt op Ostermann en Kemkens.

Het is de bedoeling dat de plaat in mei 2020 uitkomt.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement