Volledig scherm
Deelnemers stappen in voor een van de drakenbootraces die zondag werden gehouden tijdens de Arnhemse Kadedagen. © DG

Arnhemse Kadedagen, klein maar fijn

ARNHEM - Het grote publiek komt er niet op af. En dat moet misschien ook maar zo blijven. De Arnhemse Kadedagen zijn klein, maar fijn. 

Zaterdag begon het evenement, dat alweer voor de dertiende keer plaatsvond, onder onstuimige omstandigheden. Een dag later scheen de zon uitbundig op en langs de Nederrijn. Korte broeken en hemdjes, in plaats van truien en jassen. Zoals het hoort bij een gemoedelijk, zomers feestje aan het water. 

Volledig scherm
De uitslagen van de drakenbootraces werden keurig bijgehouden. © DG

De meeste aandacht werd zondag opgeëist door de Drakenbootraces, waarvoor een heuse competitie was opgezet tussen negen verschillende ploegen die allemaal twee keer in actie kwamen. Een roeiwedstrijd, waarbij het ging om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Omdat steeds twee boten, met elk tien bemanningsleden, tegelijk van start gingen, beleefden ook de toeschouwers op de kade iets van spanning. 

Volledig scherm
Drakenbootrace op het water van de Nederrijn. © Peter Kemperman

Wie van al die opwinding honger en dorst kreeg, kon op vele plekken terecht. Natuurlijk deed Rose's Beach, met zijn zandstrand en strandtent, goede zaken. Maar ook elders kon een drankje worden gedaan. Verder konden bezoekers voor de bescheiden prijs van 2 euro een minipizza maken en laten afbakken. 

Wie nog wat meer wilde uitgeven en een ander het werk wilde laten doen, liet zich lekker verwennen door de uitbaters van Ambachtelijke Visrokerij Dinkelstroom uit het Twentse Denekamp. Daar lagen zalmfilets op eiken planken rondom een open vuur uitnodigend te wachten om te worden verorberd.

Volledig scherm
De Ierse zalm werd met hulp van een open vuur gegaard tijdens de Arnhemse Kadedagen. © DG

Inclusief een wit kadetje moest daar 5 euro voor worden neergeteld. Behoorlijk aan de prijs, maar de zalm was dan ook helemaal voor de kust van Ierland gevangen. ,,Dat proef je", aldus de visroker uit ‘Tukkerland’. ,,De vis is droger en smaakvoller.”

Knutselen

Voor de mensen met oog voor historie lagen enkele oude schepen in het water die bezocht konden worden. De moeite waard, want de bezitters hadden veel te vertellen. Aan de kinderen was eveneens gedacht. Zij mochten met hout en andere materialen zelf een bootje in elkaar knutselen. Ook konden bezoekers zich met het pontje laten overzetten naar de zuidoever van de Nederrijn.

Volledig scherm
Kinderen mochten hun eigen boot in elkaar knutselen. © DG

 De Kadedagen zouden in eerste instantie niet doorgaan dit jaar, omdat de oude organisatie het na twaalf jaar welletjes vond. Uiteindelijk stonden toch weer nieuwe vrijwilligers op, die er samen de schouders onder hebben gezet. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement