Volledig scherm
De gemeente Arnhem moedigt particulieren met een veroeding aan om hun woning aardgasvrij te maken. © ANP XTRA

Arnhemse pionier die woning van gas af haalt, krijgt steuntje in de rug

ARNHEM - Huiseigenaren in Arnhem die nu al hun woning van het aardgas willen halen en een alternatieve warmtebron kiezen, krijgen van de gemeente een steuntje in de rug.

Zij maken aanspraak op een bijdrage van maximaal 600 euro per huishouden, waarmee zij de kosten voor het dichtdraaien van de gaskraan kunnen betalen. Voor hooguit enkele tientallen Arnhemmers is deze optie weggelegd, want in totaal is voor deze regeling 33.000 euro beschikbaar. 

Voortouw in energietransitie

De gemeente wil met de regeling vooral de pioniers aanmoedigen die het voortouw nemen in de energietransitie. Over dertig jaar wil Arnhem alle woningen van het aardgas af hebben en moeten deze hun warmte betrekken van alternatieve energiebronnen.

Die aanpak vloeit voort uit de landelijke klimaataanpak, waarmee wordt beoogd de uitstoot van CO2 door het gebruik vanfossiele brandstoffen terug te dringen.

In Arnhem zijn al particulieren die hun woning niet meer op aardgas verwarmen, maar die voor alternatieven zoals een warmtepomp hebben gekozen. Door een aanzienlijk deel te vergoeden van de kosten die de netbeheerder in rekening brengt voor het afsluiten van de gaskraan wil de gemeente meer van dergelijke voortrekkers genereren.

Ambassadeur

In ruil voor de geldelijke steun vraagt de gemeente de ontvangers om mede-ambassadeur te worden van het gasloos wonen. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door af en toe hun huis open te stellen voor mensen die zich afvragen hoe het is om te wonen zonder aardgas en of je er dan nog wel warmpjes bij kunt zitten.

De vergoeding varieert van maximaal 300 euro voor bewoners van een flat tot maximaal 600 euro voor wie in een laagbouwwoning woont. De kosten voor het afsluiten zijn in een gestapelde woning lager dan in een laagbouwhuis. Aanvragen kunnen vanaf 1 november via website arnhemaan.nl worden ingediend. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement