De vlag hangt uit bij het huis van een scholier die geslaagd is voor zijn eindexamen. Archieffoto
Volledig scherm
De vlag hangt uit bij het huis van een scholier die geslaagd is voor zijn eindexamen. Archieffoto © Rob Engelaar

Arnhemse rector: ‘Scholieren die nu slagen mogen extra trots zijn’

ARNHEM - Rector Niels van der Graaff van het Arnhemse Beekdal Lyceum is blij dat onderwijs-minister Slob alle centrale examens heeft geschrapt. Dat geeft scholen voldoende tijd voor het afnemen van de schoolexamens, verwacht hij.   

Zijn Beekdal Lyceum gaat in mei de schoolexamens afnemen. In de komende weken wordt nagedacht hoe dat exact gaat gebeuren: met videobellen of wellicht op school in kleine groepjes. 

,,We gaan nu een goed plan maken over de vorm en inhoud. De leerlingen kunnen in mei aan de bak. We zijn ook een hele creatieve school met examenvakken waar normaal ook voorstellingen en expositie voor worden gehouden. Daar moeten we een oplossing voor vinden. Veel zal buiten de school via de digitale snelweg moeten. Mijn collega’s verdienen nu al een dik compliment: ze hebben er alles aan gedaan om contact te houden met de leerlingen thuis.” 

De schoolexamens, die nu voor de volle honderd procent gaan tellen, moeten 6 juni zijn afgerond. Daarna volgen herkansingen. 

Verwarring

De persconferentie maandagavond waarbij bijeenkomsten en evenementen tot de zomer werden verboden, wekte verwarring. Vooral ook bij schoolbesturen. Scholen zouden toch tot 6 april dichtblijven. Wordt dat nu 1 juni?

Rector Van der Graaff zit ook met verbazing te kijken. ,,Er werd met geen woord gerept over het onderwijs. Er zaten tal van verwijzingen in, waarvan ik dacht: hey wat betekent dat voor ons?” Er wordt onderling veel geappt. Zijn scholenkoepel Quadraam besluit het aansluitende overleg maandagavond tussen de minister, de bonden en de VO-raad af te wachten.

Dramatisch

 Het is bijna middernacht als leerlingen van 5 havo en 6 vwo bericht krijgen dat ze dinsdag thuis kunnen blijven. Een ontzettend moeilijke beslissing, zegt Van der Graaff. Het overkomt zijn eindexamenkandidaten voor de tweede keer. ,,Bij de eerste keer op zondag zouden wij die maandag beginnen met onze toetsen. Nu was het nog korter dag. Je wilt zo graag het belang van al die leerlingen, die zo hard zitten te leren, voorop stellen. Vervelend en frustrerend als dat toch niet kan. 

Twee keer iets zo kort van te voren afgelasten is dramatisch. Deze onzekere periode willen we voor onze leerlingen in mei zo voorspelbaar mogelijk maken. Wie dit jaar het diploma haalt mag hartstikke trots zijn.” 

  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.