Trolleybus op het busstation in Nijmegen.
Volledig scherm
Trolleybus op het busstation in Nijmegen. © Hermes

Arnhemse trolleybus rijdt binnenkort door naar Nijmegen, Dieren, Zevenaar en Wageningen

ARNHEM - De Arnhemse trolleybus rijdt binnenkort door naar Nijmegen, Wageningen, Dieren en Zevenaar. De stroom komt van de kenmerkende Arnhemse bovenleiding en wordt opgeslagen in een batterij. Die accu levert genoeg elektriciteit om de omliggende plaatsen te bereiken.  

Quote

De Rijnlijn tussen Arnhem en Wageningen krijgt mogelijk de primeur als eerste regionale trolleybus­lijn

Uit proeven die in de afgelopen weken werden gehouden, bleek dat de trolley van de toekomst zonder extra bovenleiding tot in deze steden kan komen. Zo was de blauw-groen-witte harmonica trolleybus met ingeklapte bovengeleiders al op het Nijmeegse busstation te zien. 

De vreemde kostganger in het straatbeeld van Nijmegen zorgde voor verbazing bij de oplettende reiziger. Hier fährt die Zukunft staat er op het proefmodel uit Zürich, dat de afgelopen twee weken in Arnhem en wijde regio heeft rondgereden.

Onderzoek naar schone, rendabele bussen

,,We hebben met deze zogeheten trolley 2.0 zonder bovenleiding ritten naar stations van Nijmegen, Zevenaar en Dieren en de Campus van Wageningen en terug gemaakt. De trolleybus krijgt zijn stroom van de bovenleiding in Arnhem en slaat deze op in een batterij”, zegt Hans Aldenkamp. Hij is projectleider namens openbaar vervoersbedrijven Breng en Hermes. 

Openbaar vervoersbedrijven doen uitgebreid onderzoek naar schone, rendabele bussen. Breng en Hermes hebben ervaring met de milieuvriendelijke trolleybus in Arnhem en zetten die kennis nu in om de reikwijdte van de bus te vergroten. 

Enkele kilometers uitbreiding

,,Het voordeel van de trolleybus 2.0 is dat de bus de batterij kan opladen tijdens het rijden onder de Arnhemse bovenleiding. De bus hoeft niet om de zoveel kilometer stil te staan om de batterij op te laden, zoals een elektrische auto. Als we nog iets verder willen rijden dan zal het trolleynet met enkele kilometers per traject uitgebreid moeten worden", zegt Aldenkamp.

Trolleybus bij de Waalbrug in Nijmegen
Volledig scherm
Trolleybus bij de Waalbrug in Nijmegen © Hermes

De zogeheten Rijnlijn tussen centraal station Arnhem en de Campus van Wageningen krijgt mogelijk de primeur als eerste regionale trolleybuslijn. De proeven met de Zwitserse trolley hebben bewezen dat het kan. Wanneer de eerste trolley op de Rijnlijn gaat rijden kan de projectleider nog niet zeggen. ,,We onderzoeken nu ook de mogelijkheid van een trolleynet op de Campus van Wageningen. Daarmee kunnen we trolleybussen opladen voor het traject Wageningen - Ede.”

Behalve testritten naar Nijmegen en Wageningen heeft de trolley 2.0 sportcentrum Papendal aangedaan, maar ook de stations van Westervoort, Duiven en Zevenaar. Daar bleef het niet bij. Via Velp is de Zwitserse testtrolleybus naar station Dieren en het centrum van Doesburg gereden. 

Trolleybus bij de Waalbrug in Nijmegen.
Volledig scherm
Trolleybus bij de Waalbrug in Nijmegen. © Hermes
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement