Arnhemse vluchtelingenorganisatie Boost stopt: ‘Deze gemeente is ziek’
ARNHEM - De Arnhemse vluchtelingenorganisatie Stichting Boost stop ermee. Boost voelt zich niet serieus genomen door de gemeente Arnhem. Initiatiefnemer Mohammed Obeido claimt actief te zijn tegengewerkt. ,,Alsof we een theehuis zijn waar enkel gezellig koffie wordt gedronken.”
Delen per e-mail
Obeido, opgeleid tot psycholoog, vluchtte in 2015 vanuit een door oorlog geteisterd Syrië naar Nederland. Hij belandde in de Arnhemse Koepelgevangenis, een opvanglocatie voor vluchtelingen. Naar eigen zeggen heeft hij in die periode ervaren wat er schort aan het integratieproces van vluchtelingen in Nederland.
Volgens Obeido is de enorme hoeveelheid organisaties die betrokken zijn bij het helpen van vluchtelingen problematisch. ,,Als je integratie wil, moet je één fysieke plek hebben voor alle hulpverlening. Dat is de enige manier om de doelgroep te bereiken”, zei hij in augustus tegen deze krant.
Hulploket voor Arnhemse vluchtelingen
In 2019 startte hij daarom Stichting Boost ‘om de integratie van vluchtelingen te ondersteunen en een grotere kans van slagen te geven’. Anno 2020 is Boost uitgegroeid tot organisatie, bestaande uit vaste werknemers en 70 vrijwilligers, die vanuit een gehuurd pand op de Driekoningendwarsstraat in het Arnhemse Spijkerkwartier wekelijks zo'n 300 vluchtelingen helpt middels taallessen, spreekuren voor hulpvragen en begeleiding naar werk.
Ze zeggen letterlijk: wij nemen Boost niet serieus en gaan Boost niet steunen
Maar daar komt op 1 april 2021 een einde aan. Boost voelt zich niet serieus genomen als partner op het gebied van integratie door de gemeente Arnhem. Obeido: ,,Ze zeggen letterlijk: wij nemen Boost niet serieus en gaan Boost niet steunen. Ze zien ons enkel als ‘ontmoetingsplek’. Alsof we een theehuis zijn waar gezellig koffie wordt gedronken.”
Gebrekkige communicatie
Obeido verwijt de gemeente een starre houding en gebrekkige communicatie. ,,Wij krijgen geen inhoudelijk antwoord op onze vragen, krijgen geen feedback van de gemeente en er wordt niet gereageerd op onze contactverzoeken.”
Een andere reden dat Boost stop is het gebrek aan structurele financiële steun. De stichting ontving dit jaar een subsidie van €25.000, het bedrag dat de gemeente uitkeert aan vluchtelingenorganisaties die te boek staan als ‘ontmoetingsplek’.
Volgens Boost kan daar de beoogde professionalisering niet mee worden bekostigd. Bovendien is er geld nodig voor een nieuwe locatie. De huur van het pand aan de Driekoningendwarsstraat is relatief duur en het huurcontract eindigt op 1 april 2021.
Eerdere reactie gemeente
Eerder dit jaar reageerde de gemeente Arnhem dat het Boost ziet als een ontmoetingsplek met een doorverwijsfunctie. Volgens de gemeente zijn er op gebied van begeleiding naar werk, taalles en adviesgesprekken voldoende aanbieders in Arnhem en zou Boost met hen moeten samenwerken.
Maar Boost ziet geen andere mogelijkheid dan te stoppen met haar werkzaamheden. In een persoonlijke, schriftelijke reactie aan de gemeente Arnhem is Obeido hard in zijn oordeel. ‘Boost gaat niet meer door want deze gemeente is ziek. Mijn energie is op om nog iets moois op te bouwen in Arnhem. Zoals het nu is georganiseerd in Arnhem gaat dit nooit lukken.’
Groot gemis
Volgens CDA-raadslid Jan Hutten is het een groot gemis dat Boost verdwijnt. ,,Wij doen als gemeente te weinig om armoedeproblematiek aan de voorkant te voorkomen”, vertelt hij. ,,Een organisatie als Boost vervult die rol wel.
Je ziet in de Geitenkamp wat er gebeurt als mensen zich niet gehoord voelen
Vluchtelingen weten hen te vinden en vertrouwen hen. Boost neemt de tijd om in die mensen te investeren, met een kopje koffie en respect. Hoe deskundig de gemeente ook is, die tijd hebben ambtenaren niet. Bovendien loop je als vluchteling niet zomaar binnen bij de afdeling Werk en Inkomen om je verhaal op tafel te storten. Dat kan bij Boost wel.”
‘Jammer, maar ook dom’
Hutten denkt dat de gemeente een kans laat liggen door te weinig met Boost samen te werken. ,,De vluchtelingen die zich vertrouwd voelen bij Boost verlies je nu uit het oog. Je ziet in de Geitenkamp wat er gebeurt als mensen zich niet gehoord voelen. Dat Boost niet wordt opgenomen in de keten van integratieorganisaties is jammer, maar ook dom.”
Reactie gemeente Arnhem op stoppen Boost
Een woordvoerder laat namens de gemeente Arnhem weten in gesprek te gaan met Boost. ,,We zien Boost als een veilige haven voor vluchtelingen en als een plek van ontmoeting, signalering, verbinding en doorverwijzen naar de verschillende instanties in de stad. Ze willen graag hun activiteiten uitbreiden. Dat zien wij als een positieve ontwikkeling om het inburgeren van nieuwkomers zo succesvol mogelijk te maken. Daarvoor zou Boost een plan maken op basis waarvan wij mogelijk een subsidie zouden kunnen verstrekken. Wij waren in afwachting van dat plan. We zullen nu contact zoeken om te kijken hoe we Boost kunnen helpen.”
Te laat, volgens Obeido. ,,De opzet van het lange termijnplan gericht op werk is steeds van tafel geveegd door de gemeente. De gemeente heeft Boost niet serieus genomen en het nooit als positief gezien dat we een uitbreiding van activiteiten wilden. Ze waren steeds op de hoogte van onze activiteiten op het gebied van sociale problematiek en begeleiding naar werk, maar ze hebben nadrukkelijk aangegeven geen rol voor Boost te zien weggelegd. Nu is het te laat. Ons huurcontract is opgezegd en de tijd verstreken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
(O)pa Theo gaat met Betuwse wielermaten 500 km fietsen voor Vayen en alle andere ‘hartekinderen’
ARNHEM/HUISSEN - In twee dagen tijd 500 kilometer fietsen voor het goede doel. Begin juni hoopt Arnhemmer Theo van Moerkerk die klus samen met zijn wielermaten uit Huissen en Angeren te klaren. -
PREMIUM
Vluchtelingen zoeken contact via buddycafé: ‘Gelijkwaardige vriendschappen, daar gaat het om’
ARNHEM - Vluchtelingen en Nederlanders gaan te weinig met elkaar om. En tot echte vriendschappen komt het ook te weinig. Dat constateerden twee vluchtelingen en een Nederlandse, die elkaar wel wisten te vinden. -
Rijrichting in de Arnhemse Boekhorstenstraat is omgedraaid; niet iedereen houdt zich daaraan
ARNHEM - Sinds eind november is de rijrichting in de Boekhorstenstraat in het Arnhemse Spijkerkwartier omgedraaid. Automobilisten kunnen niet langer vanaf de Steenstraat langs sportschool Indoor Action rijden om zo op de Spijkerstraat uit te komen. Lang niet iedereen houdt zich daaraan. -
PREMIUM
Arnhem krijgt testlab voor elektrische vrachtwagens: ‘Dit kan een grote stap voor Arnhem zijn’
ARNHEM - Het plan om van Arnhem een centrum voor nieuwe energie te maken, krijg een impuls. Het eerste Europese testlaboratorium voor elektrische vrachtwagens en bussen komt in de Gelderse hoofdstad. Met miljoenensteun van de provincie Gelderland en het Rijk wordt dat mogelijk. Het laboratorium moet in de zomer al in werking zijn. -
PREMIUM
Met café Stella by Starlight verdwijnt de eigenzinnige huiskamer van Coehoorn: ‘Hier kon altijd alles’
ARNHEM - Het doek is gevallen voor café Stella by Starlight in de Arnhemse wijk Coehoorn. Het café, dat te boek stond als 'de huiskamer van Coehoorn’, is de coronacrisis niet te boven gekomen. Het ontbreekt bedrijfsleider Ruben de Rooij aan voldoende perspectief om zijn zaak voort te zetten.
-
Video Zevende autobrand van 2021 in Arnhem
ARNHEM - Een auto is in de nacht van maandag op dinsdag in vlammen op gegaan op een parkeerplaats aan de Afferdenpad in Arnhem-Zuid. -
PREMIUM
Gekte op Arnhemse woningmarkt kent ook tijdens coronacrisis geen grenzen: ‘Randstedelijke woningzoekers drijven de prijs op’
ARNHEM - De Arnhemse woningmarkt staat nog altijd onder hoogspanning, de coronacrisis heeft daar geen verandering in gebracht. De krapte is in 2020 juist toegenomen. Volgens Arnhemse makelaars zal die ontwikkeling zich ook in 2021 doorzetten. -
Nieuw motorevenement op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem
ARNHEM - Motorrijdersbond KNMV en platform Motorrijders.nl willen in het weekend van 11 en 12 september een groots evenement voor motorrijders organiseren op Papendal.