Volledig scherm
backWERK Arnhem, in afwachting van heropening © Harry van der Ploeg

BackWERK Arnhem vraagt officieel vergunning aan na valse start

ARNHEM Zelfbedieningsbakker backWERK heeft nu officieel een vergunning aangevraagd voor de exploitatie van de nieuwe zaak aan de Roggestraat bij de entree van het stadshart. De zaak werd vrijdag op last van de gemeente gesloten omdat Arnhem nog geen groen licht had gegeven voor de komst van de winkel.

De gemeente Arnhem heeft op 17 juni de aanvraag voor een terras- en exploitatievergunning gepubliceerd. Mensen die bezwaar willen maken krijgen de gelegenheid om tot en met 24 juni ‘schriftelijk of mondeling’ een zienswijze in te dienen bij de afdeling Vergunning & Handhaving van Arnhem. 

,,Als er geen zienswijzen binnen komen kunnen we de vergunning snel afgeven”, stelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Komt er wel iets binnen dan hangt het af van de inhoud van de zienswijzen of de afgifte van de vergunning langer duurt.”

Wethouder ontstemd

Wethouder Economische Zaken vindt dat ze bij backWERK behoorlijk de plank hebben mis geslagen. ,,Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ik de de zaak zou komen openen”, zegt hij. ,,Maar ze kwamen maar niet de aanvraag voor de vergunningen, ondanks herhaalde waarschuwingen en oproepen van ons.”

Toen backWERK donderdag toch open ging, was ingrijpen onvermijdelijk, aldus Van Dellen. ,,Ik heb nog overleg hierover gehad met de burgemeester. We kwamen tot de conclusie dat dit echt niet kon.” 

backWERK: ‘Wethouder heeft gelijk’

Managing director Dick de Vilder geeft de wethouder groot gelijk. Hij trok vrijdag al het boetekleed aan. ,,De gemeente treft geen enkele blaam.” De Vilder is juist vol lof over de medewerking van  Arnhem bij de realisatie van de zaak. ,,Echt voortvarend. Dat heb ik in andere steden wel eens anders meegemaakt.”

De Vilder  schetst de gang van zaken rond de vergunningen in Arnhem als een betreurenswaardig en naar hij hoopt eenmalig incident. ,,Wij vragen voor nieuwe vestigingen heel veel vergunningen aan, waaronder die voor de bouw en de reclame. De exploitatievergunning moet door onze lokale ondernemer worden aangevraagd. Dat is in dit geval niet goed gebeurd als gevolg van onervarenheid.”

Bij een aanvraag van een exploitatievergunning hoort in het bijzonder een procedure waarbij de ondernemer gecontroleerd wordt op strafrechtelijke antecedenten, de zogeheten Bibob. Dat gaat gepaard met beantwoording van een reeks vragen over de financiën en de bedrijfsorganisatie.Dat luistert nauw. Vrijdag heeft de ondernemer alsnog de vereiste gegevens aangeleverd.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement