Volledig scherm
Zonnepanelen op bedrijfsdak. © AGEM / Lotte Geerlings

‘Bedrijfsdaken worden nog amper benut voor zonnepanelen’

De provincie Gelderland moet werk maken van zonnepanelen op daken van bedrijven. Er ligt een enorm potentieel voor meer duurzame energie, stelt Provinciale Statenlid Janneke Slingerland van de ChristenUnie. Volgens Slingerland is er geen enkele reden om dat niet te doen. 

Er is voldoende capaciteit bij netbeheerder Liander om de stroom in het elektriciteitsnetwerk te pompen, stelt zij in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten.

Op dit moment zou meer dan 90 procent van de bedrijfsdaken in Nederland die geschikt zijn voor zonnepanelen nog braak liggen. ,,Het lijkt erop dat ondanks de groene ambities van Gelderland bepaalde drempels om te verduurzamen niet geslecht kunnen worden,” schrijft Slingerland. 

CU wil weten hoe dat komt en wat de provincie kan doen om Gelderse ondernemers te helpen.

Het is niet de eerste keer dat de partij hamert op het belang van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Dat leidde in 2017 al tot een Zoncoalitie, een samenwerkingsverband van gemeenten, provincie, zonleveranciers en energiebedrijven. Die heeft vooral in de regio Achterhoek een positieve impact gehad, stelt Slingerland. Maar daarmee houdt het dan ook al gauw op.  Nog steeds wordt ‘het grote potentieel dat Gelderland heeft nauwelijks benut’.

De partij beroep zich daarbij op recente cijfers en publicaties.

Slingerland over de trage vooruitgang: ,,Uit overleg met ondernemers blijkt dat het ontbreekt aan advies op maat. Een ondernemer heeft zelf geen tijd om uit te zoeken hoe zijn bedrijf zonnepanelen op het dak krijgt, laat staan daar goede begeleiding of duidelijkheid over de financiering bij te regelen.”

Hoog tijd dat de provincie opnieuw de handschoen oppakt, vindt de partij.  ,,De provincie heeft ambitieuze doelstellingen en die zouden we graag in deze projecten terugzien.”