‘Bij uitzichtloos lijden bestaat hier euthanasie, misschien moeten Syriërs ook die optie krijgen’
anwar burgert inDe aardbeving in Turkije en Syrië domineert afgelopen dagen het nieuws. Er worden inzamelingsacties gehouden, Giro 555 is geopend en dagelijks wordt het aantal vermisten steeds groter. Onze columnist Anwar heeft familie in Syrië en vertelt zijn verhaal in z'n nieuwste column.
Om vijf uur ’s ochtends kreeg ik een appje van een vriend: ‘Anwar, leven je ouders nog? Bel ze nu!’. Bij het geluid van mijn telefoon zat ik al rechtop - want ik weet dat als ik op zulke tijdstippen een bericht krijg er iets goed mis is.
Toen ik zag dat de tekst Arabisch was, werd mijn vermoeden van onheil alleen nog maar groter.
Een aardbeving op de grens van Turkije en Syrië. Ik belde meteen mijn moeder in Aleppo, maar ik kreeg geen gehoor. Op sociale media zag ik filmpjes die ik kende van de oorlog: ineenstortende gebouwen en schreeuwende mensen. Ik begon te huilen.
In gedachten lagen mijn ouders en broer al onder het puin. Ik werd misselijk. Na een paar uur kreeg ik mijn moeder toch aan de telefoon. Haar stem trilde van de angst en de kou. ‘Het is erger, erger, erger dan de oorlog die we hebben meegemaakt. Nu kunnen we niet eens ergens schuilen.’
Op Facebook zag ik een video van een man die tegen zijn kind onder het puin roept: ‘Ik ben drie keer gevlucht om je te kunnen beschermen, maar dit was onmacht en nu ben je dood'.
De wereld leefde meteen mee, overal begonnen mensen inzamelingsacties te voeren voor de slachtoffers in Turkije. Geld, kleding, warme dekens. Nederland stuurt een groep deskundigen om mensen onder het puin vandaan te halen. Maar door de sancties tegen Syrië wordt het moeilijk om hulp daarheen te sturen.
Hoe kunnen mensen twaalf jaar oorlog verdragen en nu dit. Alles wat ze net weer een beetje hebben opgebouwd: huizen, scholen, kiosken waarmee ze nét genoeg verdienen om niet te verhongeren. Alles is kapot.
Hoe vaak kan een mens alles verliezen? Kun je dan niet beter maar onder het puin liggen?
Mijn hoofd sloeg op hol, wanneer hier het lijden uitzichtloos is, bestaat er euthanasie. Misschien moeten we Syriërs ook die mogelijkheid geven? Al wil ik natuurlijk niet dat mijn geliefden doodgaan, ik gun hen wel de rust.
Eerder deze week schreef Anwar over zijn familie in het rampgebied
Aan de andere kant van de Turkse grens is het net zo goed een ravage, weet Anwar Manlasadoon, afkomstig uit de Syrische stad Aleppo en columnist van deze krant. ,,Ik heb vanochtend mijn moeder gesproken. Ze was in paniek, is het huis ontvlucht na de tweede beving. De eerste duurde drie tot vier minuten. Het was vier uur ’s nachts, ze sliepen en konden nergens heen. Zoals zovelen. Ze heeft mijn vader en broer stevig vastgehouden, biddend, ervan uitgaande dat dit het einde was.”
Op hun slippers ontvluchtten ze hun huis, vertelt Manlasadoon aangeslagen. Even dacht hij zijn ouders en broer te zijn verloren. ,,Samen met anderen zijn ze naar een open plek gegaan, waar geen gebouw op hen kan vallen. Ik hoorde ambulances, mensen schreeuwen. Of het huis nog staat, weten ze niet, gezien alle naschokken. En dat na zoveel jaren oorlog. En dit is nog erger, want je kunt nergens schuilen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUpdate
Furkan (26) uit Deventer overleden bij aardbevingsramp in Turkije: ‘Rust zacht, mijn liefste’
Furkan Kazci (26) uit Deventer is overleden. Dat melden zijn familie en de Centrummoskee op sociale media. De jonge amateurvoetballer van Turkse Kracht raakte onder het puin na de verwoestende aardbeving in Turkije. -
PREMIUM
Kritiek op crisisbeleid Erdogan zwelt aan: ‘Graafmachines staan aan de kant’
Volgens de Turkse overheid is alles onder controle, maar op sommige plekken is twee dagen na de ramp nog geen reddingsteam gezien. De kritiek op Erdogan wordt sterker. -
Spullen inzamelen voor slachtoffers aardbeving? ‘Hartverwarmend, maar geld is beter’
De aardbeving in Turkije en Syrië leidt ook in Nederland tot een stortvloed aan hulpacties, de ene nog hartverwarmender dan de andere. Maar, zeggen experts: denk goed na wat je stuurt, en of het misschien niet beter is om geld te geven. ,,De vraag is: wat is het juiste moment voor de juiste spullen?” -
PREMIUM
Centraal zwembad als garantie voor behoud zwemwater in de regio: ‘Liemersbreed bad is een kans’
Eén zwembad voor de hele Liemers zou een garantie kunnen zijn voor het behoud van zwemwater in de regio. Dat zeggen Liemerse bestuurders naar aanleiding van de sluiting van zwembad De Pals in Westervoort.Westervoort -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
PREMIUM
Coach kan in geval van nood ook zichzelf inzetten bij verjongde Rosendaelsche Golfclub
ARNHEM - De eerste ronde was de club gastheer, zaterdag begint de Rosendaelsche Golfclub zelf ook aan de competitie in de hoofdklasse.Arnhem -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?