Collegezaal. Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Collegezaal. Foto ter illustratie © ANP XTRA

Binnen één minuut was het duidelijk: een minderheid is nooit onbelangrijk

column anwar burgert inAllen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Zo begint het eerst artikel in de Nederlandse Grondwet. De mensen zijn de basis.

Aan het begin van een college aan de HAN over werken in een andere cultuur vroeg een docent: 'Is there anyone who doesn't understand Dutch?' Eén jongen stak zijn hand op. 'Okay, welcome everbody', vervolgde de docent haar les. Die werd daarna volledig in het Engels gegeven.

Daarmee was het doel van de les voor mij al behaald. Met één iemand in de zaal die geen Nederlands spreekt rekening houden, wauw. Dat is respectvol omgaan met andere culturen.

Als Koerd in Syrië behoor je tot een minderheid. Thuis spraken mijn ouders bewust alleen Arabisch met ons. Ons gedragen en spreken zoals de rest van het land zou ons helpen, dachten mijn ouders.

Koerden hebben in Syrië een bijzondere status. Een deel van hen heeft de Syrische nationaliteit gekregen omdat families al generatieslang In Syrië wonen. Dat geldt voor mijn familie. Dan heb je nog Koerden die later naar Syrië zijn gekomen toen er oorlog was tussen de Turken en Koerden. Die groep heeft geen Syrische nationaliteit. Zij mogen niet werken of naar de universiteit.

Ik kende die groep niet, totdat ik tijdens de oorlog voor hulporganisatie UNHCR aan de slag ging. Ik kwam met vrachtwagens vol eten, tenten en kleren aan bij een dorp met ongeregistreerde Koerden. ,,We gaan terug, Anwar, deze mensen hebben geen papieren. We mogen hen niets geven", zei een collega.

Ik kon niet teruggaan. Ik weet hoe het voelt om bij een minderheidsgroep te horen. ,,Wij bieden hulp aan mensen, niet aan papieren", zei ik tegen hem. Ik deelde alles uit. Een minderheid is nooit onbelangrijk. Dat had mijn HAN-docent binnen één minuut duidelijk gemaakt.

Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.