Volledig scherm
PREMIUM
Een voetganger werd aangereden door een lijnbus op Jansbinnensingel in Arnhem, eerder deze maand. Foto ter illustratie. © DG

BREAKING: Trein arriveert op tijd. Als dat nieuws wordt, moeten we ons pas echt zorgen gaan maken

column remco kockFietsster gewond na aanrijding. Lijnbus schept voetganger. Lokaal en kort. Eenpersoonsleed. Maar of je nu een krant of nieuwssite opent of het journaal kijkt: journalisten schotelen je twee soorten nieuws voor. Zeer slecht nieuws en slecht nieuws. 

Oorlogen, aanslagen, inferno’s, overstromingen, ongelukken, verkrachtingen, steekpartijen, ziekte, dood. Trump. Een lange, eindeloze, nooit ophoudende aaneenschakeling van ellende.

Om het niet te zwaar te maken, wordt slecht nieuws afgewisseld met berichtgevingen over bijzaken. Voor veel mensen zijn bijzaken de hoofdzaak. Relativerende roddels en spielerei: de zoete appelmoes waarmee de bittere spruiten worden overgoten.

Een talkshowoorlog. Een pas parend paar: André Hazes junior en Bridget Maasland. Ophef over een politiek incorrecte uitspraak van Johan Derksen. Sport. Heel veel sport. Voetbal vooral. En schandalen. Mensen smullen van schandalen.

Rutger Bregman, schrijver van de bestseller De Meeste Mensen Deugen, pleit ervoor het nieuws te vermijden. Nieuws schept een rampzalige karikatuur van de werkelijkheid. Volgens Bregman zijn onze levensomstandigheden beter dan ooit.

We leven in een sprookje dat door de media als nachtmerrie wordt gepresenteerd. We wanen ons in een horrorfilm terwijl de werkelijkheid een feelgood movie is. Voor velen. Niet voor iedereen.

Quote

Je zou zeggen: nieuws is als een oud, eenzaam en naar incontinen­tie ruikend vrouwtje dat niets meer te melden heeft dan een opsomming van al haar pijnen en geklaag over de aanstaande dood.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenleving’
    PREMIUM

    Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenle­ving’

    ARNHEM - Haar hele woonkamer in de Arnhemse wijk Schuytgraaf ademt Melissa. De kaars op tafel met haar portret draagt de tekst: ‘Uit ons leven, niet uit ons hart'. In de kast staat een grote foto en aan de wand hangt een geschilderd portret van de selfie die Melissa Ulrich ooit maakte. Een lachend onbezorgd gezicht, liggend in het gras. ,,Die heeft ze gemaakt in de Efteling op 5 mei 2006. Nog geen drie weken later was ze dood, vermoord", zegt moeder Madelein Weyling.