Carnaval in Arnhem bij On-Ganse. De uitkomst van het weer lijkt dit weekend net zo onvoorspelbaar is dat van een dobbelspel.
Volledig scherm
Carnaval in Arnhem bij On-Ganse. De uitkomst van het weer lijkt dit weekend net zo onvoorspelbaar is dat van een dobbelspel. © Rolf Hensel

Carnavalesk Arnhem en Lingewaard neemt zondagochtend besluit over doorgaan optochten

ARNHEM/LINGEWAARD Carnavalesk Arnhem en Lingewaard schuiven het besluit over het al niet doorgaan van de optochten zo lang mogelijk voor zich uit. ,,We hebben zaterdag besloten om nog geen besluit te nemen”, zegt voorzitter Frits Roelofs van de Vrienden van de Ernemse Optog. 

 ,,De voorspellingen voor het weer zijn zo grillig, het lijkt wel alsof het elke vijf minuten anders is. In overleg met de gemeente en de politie hebben we besloten om zondagochtend de knoop door te hakken.”

In de gemeente Lingewaard denken ze er hetzelfde over. In goed overleg met de besturen van vijf  carnavalsverenigingen daar en de politie heeft burgemeester Josan Meijers zaterdagmiddag besloten om zondag om 10.00 uur een kordaat besluit te nemen. Dan wordt duidelijk of de carnavalsoptochten in Huissen, Bemmel, Angeren, Gendt en Haalderen later die dag kunnen doorgaan. In Doornenburg was de optocht zaterdag al.

In een verklaring van Lingewaard heet het: ‘Meteo Group en de Veiligheidsregio voorspellen voor morgen in Lingewaard tussen 11.00 en 15.00 uur forse windkracht en zware windstoten. Dat weer zou een onveilige situatie opleveren voor deelnemers en toeschouwers van de carnavalsoptochten. Dit soort voorspellingen kan voor de burgemeester aanleiding zijn de optochten af te gelasten. Burgemeester Josan Meijers stelt het besluit over eventuele afgelasting uit tot morgen 10.00 uur, na ruggespraak met de carnavalsverenigingen en politie. Dan zijn de voorspellingen betrouwbaarder en zijn de deelnemers van de optochten nog niet op pad. ,,Ik weet hoeveel moeite, tijd en geld onze inwoners steken in de voorbereiding van de optocht. Het eventuele besluit om deze optochten af te gelasten, stel ik daarom uit tot het allerlaatste moment. Alleen als blijkt dat het weer een onverantwoord risico oplevert voor deelnemers en bezoekers van de optochten, ontkom ik er niet aan dit moeilijke besluit te nemen. Dit volksfeest mag namelijk niet in tranen eindigen.”

Na een besluit tot afgelasting bekijkt de burgemeester samen met de carnavalsverenigingen en politie de mogelijkheden om de optochten naar een ander moment te verplaatsen. In Westervoort, waar de optocht vorige week zondag werd afgelast voor de storm Dennis, werd besloten dat in het dorp geen nieuwe datum geprikt wordt. De carnavalsverenigingen daar hebben hun hoop juist gericht op glorieuze deelname aan de optocht in Arnhem.

In de Overbetuwe gaan de verenigingen er vooralsnog vanuit dat de optocht door gaat.