Volledig scherm
© ANP XTRA

Computers Arnhem, Renkum en Rheden op slot tegen cyberaanval

ARNHEM - Het computersysteem van de gemeente Arnhem, Renkum en Rheden is op dit moment niet bestand tegen hackers, en zit daarom tijdelijk op slot. Medewerkers kunnen tijdelijk alleen op kantoor werken.  

Hackers voeren de laatste dagen cyberaanvallen uit op gemeenten in Nederland, omdat er een gat zit in het citrix waar gemeenten mee werken. 

Een daadwerkelijke cyberaanval is er nog niet geweest, blijkt uit een sporenonderzoek van de Connectie. Die organisatie verzorgt de bedrijfssystemen van de gemeente Arnhem, Renkum en Rheden en heeft gisteravond besloten het systeem gedeeltelijk op slot te gooien.

‘Wijkcoaches kunnen niet in hun pc’

Medewerkers kunnen nu alleen inloggen op kantoor, niet vanaf een andere locatie. ,,Wij hebben echter ook medewerkers in de wijken aan het werk. Wijkcoaches kunnen nu niet in hun computer”, zegt een woordvoerder. 

Er wordt gewerkt aan een oplossing voor de wijkcoaches, zodat zij via een omweg alsnog hun werk kunnen doen op locatie. ,,Todat Citrix aangeeft dat het systeem weer veilig is, nemen wij deze voorzorgsmaatregelen. We moeten er niet aan denken dat gegevens van inwoners, toeristen en medewerkers allemaal op straat belanden.”