Volledig scherm
Steenmarter in actie. © G. Jansen

De marter nestelt zich op De Paasberg in Arnhem

ARNHEM - Een familie steenmarters vormt een plaag voor de Arnhemse wijk De Paasberg. Ze kruipen in regenpijpen, spouwmuren en onder motorkappen. En zitten ze er eenmaal, krijg de beschermde diertjes dan nog maar eens weg.

Ineens verscheen heel brutaal haar kopje over de rand van de dakgoot. ,,Ze keek ons aan alsof ze wist dat we het over haar hadden", zegt Janneke van Kalken. Ze heeft net met succes een familie steenmarters uit haar spouwmuur verjaagd. Nu zitten ze bij de buren in de Herman Heijermansstraat op De Paasberg.

Getrippel in dakgoot

Anderhalve week geleden hoorde ze ineens het getrippel in de dakgoot. Korte tijd later hetzelfde getrippel, maar nu in de spouwmuur. ,,Het is een nest met twee jonkies, denk ik. Ik heb met gebonk geprobeerd het dier te verjagen. In plaats daarvan heb ik haar volgens mij boos gemaakt, want ik hoorde geblaas aan de andere kant van de muur’’, vertelt Janneke van Kalken.

Als ze 's avonds de hond uitlaat ziet ze het ranke diertje over de weg schieten. Aanvankelijk dacht ze dat het een kat was, maar staat het bruine beest met witte bef te laag op de poten. ,,Omdat ik niet wist wat ik moest doen om de steenmarters te verdrijven heb ik hulp gezocht via de Nextdoor-app. Bleek dat er heel veel mensen last van hadden.”

Quote

Omdat ik niet wist wat ik moest doen om de steenmar­ters te verdrijven heb ik hulp gezocht via de Next­door-app. Bleek dat er heel veel mensen last van hadden.

Janneke van Kalken

Leidingen doorknagen

Van Kalken schafte een apparaatje dat een hoge toon produceert die voor mensen niet te horen is. Steenmarters daarentegen houden het wel voor gezien. Maar of daarmee het probleem voorbij is voor de rest van de buurt?

Buurvrouw Sharon van Baal hoopt van wel. ,,Ik heb op het dak achter zonnepanelen liggen. Bij een buurman hebben ze leidingen onder de motorkap kapot geknaagd. Ik ben wel bang dat ze straks ook aan de leidingen van de zonnepanelen beginnen’’, zegt ze. De bosrijke en parkachtige omgeving van De Paasberg zijn prettige woonomgevingen voor de diertjes. 

Beschermd

Tips en tricks

Er zijn op internet tips te vinden om overlast van marters tegen te gaan.

* Gaten van 5 centimeter zijn groot genoeg voor marters. Zorg ervoor dat er geen openingen en kieren dicht zijn.

* Kippengaas onder een geparkeerde auto weerhoudt marters ervan onder de motorkap te kruipen.

* Er is speciaal anti-marterspray met een mengeling van geuren die marters niet prettig vinden.

* Apparatuur met hoogfrequente pieptonen biedt ook soelaas. Nadeel is dat ook huisdieren en zelfs sommige mensen hier last van hebben. 

De steenmarter is een beschermde diersoort. Bestrijden als muizen is dan ook uit den boze. ,,Dat willen we ook niet. We willen alleen voorkomen dat ze terugkomen. Wat ik begrepen heb is dat ze als de jonge steenmarters volwassen een jaar later terug komen op de plek waar ze zijn geboren om er zelf een nest te beginnen”, zegt Van Kalken.

De buren van een blok van vier rijtjeshuizen hebben de handen ineen geslagen en een bedrijf in de arm genomen dat voor duizend euro maatregelen aan de slag gaat. Zodra de marterfamilie is verdwenen zal het bedrijf gaten van spouwmuren dichten en andere aanpassingen aan de woningen maken die terugkeer van de rovertjes voorgoed moet uitsluiten. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement