De pergola nabij de AKU Fontein op het Gele Rijdersplein.
Volledig scherm
De pergola nabij de AKU Fontein op het Gele Rijdersplein. © Rolf Hensel

De pergola op het Gele Rijdersplein in Arnhem is nog niet afgeschreven

ARNHEM - De pergola van de AKU Fontein op het Gele Rijdersplein in Arnhem is nog niet afgeschreven. Wethouder Cultuur Hans de Vroome wil behoud van de overkapping overwegen in de toekomstplannen. ,,Ik kom met drie varianten en geef aan hoeveel het geld het kost en welke variant de voorkeur heeft bij het college.”

De Vroome wil dat alles op zijn vroegst eind dit jaar presenteren. ,,Of in het eerste kwartaal daarna.”

De fontein staat er al vele jaren verwaarloosd bij. Een sloopplan ten gunste van een replica van de Thorbecke HBS die er voorheen stond, is geschrapt.

Een meerderheid van de gemeenteraad oordeelde in 2017 dat de pergola weg moest, maar dat de fontein en het kunstwerk van Tajiri het behouden waard zijn.  De fontein zou in  de winter een schaatsbaan moeten worden.

Gruwen van ‘room divider’

Kenners van het monumentaal erfgoed gruwen van het besluit om de pergola af te breken en die te vervangen door wat de gemeente een ‘room divider’ noemt. Dat is een element dat de levendige fontein moet scheiden van het rustige groene Gele Rijdersplein daarachter.

Ze toonden hun afschuw woensdag opnieuw tijdens een op verzoek van Arnhem Centraal ingelaste vergadering op het stadhuis.

‘Een compleet fout idee’ 

De kubus in de pergola bij de AKU Fontein op het Gele Rijdersplein in Arnhem. De kubus is inmiddels weer weg.
Volledig scherm
De kubus in de pergola bij de AKU Fontein op het Gele Rijdersplein in Arnhem. De kubus is inmiddels weer weg. © DG

,,Ik ben erg geschrokken van die room divider”, gaf stedenbouwkundige Wim Lavooij aan, wijzend op het ‘internationaal unieke karakter’ van het monument van de wederopbouw inclusief pergola. ,,Een compleet fout idee”, vindt ook eigenaar René Janssen van Royal. 

Janssen hekelt de gele kubus, die even de pergola uit het zicht hield, als totaal mislukt project. Hij wijst erop dat de pergola in september plek bood aan foto’s over de historie van het plein tijdens het Airborne Festival. 

Hanghoek voor dealers

De verloederde pergola wordt door omwonenden al jarenlang gehekeld als hanghoek voor dealers en drugsverslaafden, zeker na zonsondergang. Er zijn twijfels over de vraag of dat anders wordt als de pergola er weer zo mooi bij komt te staan als begin jaren zestig.