Bauke Koekkoek: ook de economische crisis verklaart groei 'verwarden'.
Volledig scherm
PREMIUM
Bauke Koekkoek: ook de economische crisis verklaart groei 'verwarden'. © Jeroen Jumelet

Dé verwarde mens bestaat niet, zegt onderzoeker Bauke: ‘Ga anders om met deze groep’

ARNHEM - Heeft iemand die naast een ‘schreeuwende gek’ woont pech? Of mag je eisen dat instanties ingrijpen? Onderzoeker Bauke Koekkoek pleit voor een geheel nieuwe benadering van de verwarde medemens. Zonder pasklaar antwoord. 

Nederland wordt gevaarlijker, omdat er in woonwijken steeds meer gestoorde mensen wonen. Elk jaar krijgt de politie tienduizenden meldingen over verwarde personen.

Agenten zijn zo druk met ‘loslopende gekken’ van de straat halen, dat er geen tijd overblijft voor het vangen van boeven. Allemaal de schuld van de bezuinigingen op de zorg en psychiatrie.

‘Dé oplossing bestaat niet’

Bovenstaand beeld is niet waar, stelt onderzoeker Bauke Koekkoek. In zijn nieuwe boek ‘de Kwestie Verwarde personen’ pleit hij voor een geheel andere benadering van de verwarde medemens. En tempert direct verwachtingen.

Dé oplossing bestaat niet. Want dé verwarde mens bestaat niet. De ‘verwarden-problematiek’  is complex, en valt niet te versimpelen. Een eensluidende aanpak is daardoor onmogelijk, zegt Koekkoek. Hij is crisisdienstverpleegkundige bij GGZ-instelling Pro Persona, lector aan de HAN en de Politieacademie in Apeldoorn. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement